Naslovna Magazin NAJVEĆA “POSLEDICA” “KORONA DOBA”? Stručnjaci kažu: Ozonski omotač Zemlje oporavlja

NAJVEĆA “POSLEDICA” “KORONA DOBA”? Stručnjaci kažu: Ozonski omotač Zemlje oporavlja

PODELI

Prema navodima naučnika, zemljin ozonski omotač se oporavlja. To je još jedna pozitivna informacija, jer smo svi bili pogođeni karantinom zbog coronavirusa.  

Montrealni protokol pokrenut je 1987. godine, a namera je bila da se zaštiti ozonski omotač i on će se popraviti. Proteklih dana, istraživanje je otkrilo da protokol radi. Mnogi ljudi ne znaju šta je tačno ozonski omotač, pa on predstavlja zonu Zemljine stratosfere koja apsorbuje ultraljubičasto zračenje sunca i sprečava radijaciju da pogodi Zemljinu površinu.

Osnovna svrha sporazuma bila je da pomogne zaštiti ozonskog omotača tako što će smanjiti proizvodnju različitih supstanci zaduženih za smanjenje ozonskog omotača. Štetne materije za ozonski omotač obično se nalaze u komercijalnim i kućnim rashladnim sredstvima, industrijskim rastvaračima, nekim aerosolnim raspršivačima i peni. Oni puše sredstva slična aparatima za gašenje požara. Aparat koji meri gore pomenute hemikalije u stratosferi pokazao je blagi pad, što znači da se ozonski omotač počeo sam popravljati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here