Naslovna Ekonomija Najveći egipatski investitor zainteresovan za Srbiju

Najveći egipatski investitor zainteresovan za Srbiju

PODELI
FOTO: ATV/ILUSTRACIJA / SCREENSHOT

Jedan od njavećih egipatiskih investitora u čijem vlasništvu su i četiri luksuzna hotela iz Riksos lanca zainteresovan je za ulaganja u Srbiji, izjavio je muftija Mustafa Jusufspahić koji je sa delegacijom iz Niša boravio u Šarm el Šeiku, gde je između ostalog postpisan sporazum o saradnji dva grada.

Jedan od najvećih, možda čak i najveći invesitor iz Egipta, Naser Abdellatif pokazao je da je veoma zainteresovan za ulaganja u Srbiju. Njegov posao je da investira, a Srbija je pokazala da je vredna investicija, rekao je za Tanjug muftija koji je jedan od najboljih poznavalaca srpsko-egipatskih odnosa, a nakon razgovora niške delegacije sa egipatskim privrednicima.

Muftija je podsetio da su Arapi na čelu sa ljudima iz Emirata kao investitori već prisutni u Srbiji i da Egipat ima dobro pozicionirane pojedince na svetskoj lestvici investitora, koji mogu da ih prate.

Prema rečima muftije, u Srbiji ima dosta lepih neiskorišćenih predela, pa je to prilika da ih ponudimo investiroru i da ih zajednički pokrenemo.

Muftija, čija je majka Egipćanka i koji je kao i svi iz njegove porodice završio studije na najstarijem egipatskom univerzitetu, dodaje da Egipćani zahvaljujući reciprocitetu i bilateralnim sporazumima imaju pravo na vlasništvo nad imovinom u Srbiji, kao što Srbi mogu da budu vlasnici u Egiptu.

Naglasio je da bila veoma dobra ideja da Abdellatif pogleda određene delove Srbije, posebno Šumadije, Aleksinac…

Srbija ima mnogo vrednih predela, pomalo zapuštenih, koje bi trebalo zajednički da pokrenemo, a tako ćemo uspeti i da sačuvamo mladež da ih ne napušta, rekao je muftija.

On je podsetio da u Šarm el Šeiku postoje dva Riksos rizorta, jedan isključivo orijentisan porodicama i drugi za sve starije od 16 godina i po jedan u Hurgadi i Al Alamenu, da su to luksuzni hoteli u kojima briga o turistima nadmašuje očekivanja i onih najzahtevnijih koji pružaju potpuno novi horizonti uživanja i odmaranja.

Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije, glavni vojni imam i major Vojske Srbije, koji je bio i muftija niški, ocenio je će da sporazum o saradnji Niša i Šarm el Šeika, potpisan tokom posete Južnom Sinaju omogućiti nastavak saradnje dva grada, regiona, dva naorda i dve zemlje još boljim i jačim tempom.

Prema njegovim rečima, saradnju olakašava i sličnost veoma kompatibilnih mentaliteta dva naraoda.

Egipat ima 106 miliona stanovnika i veoma je dobro takvu zemlju imati za prijatelja, koja nas je uz sve uvek podržavala, rekao je muftija i izrazio uverenje da će saradnja biti plodotvorna na mnogim poljima, od turizma i ekonomije do obrazovanja, nauke, tehnologijie, razmene kadrova.

Prošle nedelje u Egiptu je boravila delegacija Niša koju je predvodila gradonačelnica Dragana Sotirovski, a tokom koje je sa guvernerom Južnog Sinaja Haledom Fudom potpisala sporazum o saradnji koji će između ostalog omogućiti studentima iz Egipta da sturdiraju u Nišu.

Egipćani su pokazali intesovanje da saradnja produbi kao i za povezivanje sa niškim Naučno-tehnološkim parkom, za izgradnju smart sitija u Šarm el Šeiku, ali i za intenziviranje koraka za uvođenje direktne avio-linije do Niša.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here