Naslovna Srbija Najzanimljiviji projekti građevinske industrije u Srbiji u proteklih 10 godina

Najzanimljiviji projekti građevinske industrije u Srbiji u proteklih 10 godina

PODELI

Priliv stranih investitora u Srbiju omogućio je značajn razvoj građevinske industrije u zemlji,  koja je u proteklih 10 godina iznedrila značajne projekte. Iako je najveći broj ovih projekata skoncentrisan u Beogradu, ostatak Srbije nije ostao bez investicija i novih objekata, što pokazuju sledeći primeri koji su u Srbiju doneli nova radna mesta, raznovrsne brendove, brojne logističke centre i druge pogodnosti.

Najatraktivniji građevinski projekti u Srbiji

Srbija je u poslednjih nekoliko godina postala dom modernih i praktičnih objekata u čijoj izradi su učestvovale brojne građevinske kompanije. Teško je formirati nagrade za to ko je najbolji izvođač radova u Srbiji, ali za neke od projekata su takve nagrade zaista zaslužene. Ovo su najzanimljiviji građevinski projekti u Srbiji u prethodnih 10 godina.

Izdvojili smo ih po različitim merilima, pa su neki tu zahvaljujući velikim očekivanjima da se projekat konačno ostvari, a neki su u mnogome olakšali stvari za građane. Evo i koji su!

Fashion Park Outlet Inđija

Fashion Park Outlet Inđija je jedna od najvećih investicija koja je realizovana u Srbiji u poslednjoj deceniji. Reč je o projektu vrednom 40 miliona evra, iza koga stoji jedna domaća kompanija, dok je na izgradnji radilo oko 1000 ljudi.

Fashion Park Outlet je otvoren 2012. godine, a sa njim zvanično i 1000 novih radnih mesta za Srbe. Osim što je prvi pravi outlet u zemlji i regionu, ovaj objekat u opštini Inđija nudi preko 65 prodavnica najpoznatijih robnih marki, a čitav ambijent karakteriše izuzetno moderan dizajn, pa uzimajući u obzir sve benefite njegove realizacije, ovaj projekat predstavlja pravo osveženje za našu zemlju. Outlet je smešten u neposrednoj blizini autoputa E75, a lokaciju dodatno čini atraktivnom i blizina Beograda i Novog Sada, dva najveća grada u Srbiji.

Poslovna zgrada Lidl

Najsavremenija poslovna zgrada u Srbiji nikla je u Novoj Pazovi, 2017. godine. Reč je o poslovnom sedištu kompanije Lidl, smeštenom nedaleko od autoputa. Površina objekta iznosi 15.000m2, a građevina se sastoji od nivoa podruma u kome je smeštena podzemna garaža, prizemlja, prvog, drugog i trećeg sprata. Zgrada izgleda vrlo moderno i savremeno, čemu posebno doprinosi aluminijumska i Alubond fasada, a vrednost objekta od 55 miliona evra, dovoljno govori.

Strateški plan Lidla je čini se bila postepena gradnja pojedinačnih objekata prodavnica koje građevinska firma u kontinuitetu izrađuje, da bi se finiširanjem i stavljanjem u rad ovog Logističkog centra, konačno otvorio i ceo lanac prodavnica u Srbiji. Lidl je dugo očekivan, a otvaranje prvih prodavnica o tome itekako svedoči.

Logistički centar u Šimanovcima

Novi građevinski projekti nisu obišli ni Šimanovce, u čijoj su industrijskoj zoni izgrađena četiri logistička centra, počevši od 2015. godine. Izgradnja četvrtog objekta je počela u aprilu 2018. godine, da bi već u januaru 2019. radovi bili privedeni samom kraju. Objekat se prostire na površini od 15.670m2, od čega je 14.000 m2 skladišni prostor, dok ostatak čine kancelarije.

U ukupnu industrijsku zonu u Šimanovcima investirano je više od 30 miliona evra, dok je u poslednji objekat uloženo oko 6 miliona evra. Budućem zakupcu objekta na raspolaganju stoji i veliki parking prostor, dok su ostali, ranije izgrađeni objekti već našli svoju namenu. Svaki od njih je rađen prema svetskim standardima, uz akcenat na energetsku efikasnost objekta, a prilikom čitavog procesa je vođeno računa o zaštiti životne sredine. Za otpadne vode su ugrađeni separatori za ulje i masti, kao i bio jame za fekalnu kanalizaciju. Prilikom izgradnje su izbegnuti materijali koji zagađuju životnu sredinu.

Most na Adi

Most na Adi pripada kategoriji najlepših mostova u Srbiji i regionu, a zvanično je otvoren u novogodišnjoj noći između 31. decembra 2011. i 1. januara 2012. godine. Spektakularnom otvaranju mosta prethodile godine izgradnje, koja je počela 2008. godine. Reč je o drumskom i šinskom mostu koji povezuje opštine Novi Beograd i Čukaricu, dugačkom ukupno 964 metra. Izgradnja mosta je značajno rasteretila saobraćaj preko dotadašnjih beogradskih mostova, a osim po praktičnom doprinosu.

Najveći gradski most na Savi, osim po praktičnom doprinosu, izdvaja se i po modernom i urbanom izgledu koji je srpskoj prestonici pružio novi pečat. Most je lako prepoznatljiv po pilonu čija je gradnja realizovana u vidu lake metalne strukture koja, kada se noću osvetli, daje potpuno novi izgled gradu.

Ovo su samo neki od uspešnih projekata realizovanih u poslednjih nekoliko godina u Srbiji, a sudeći prema interesovanju stranih investitora, svakako nisu i jedini u kojima će Srbija uživati. Već u bliskoj budućnosti bi se mogli realizovati neki dugo najavljivani projekti, a kako će teći njihova realizacija, ostaje da se vidi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here