Naslovna Magazin NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU REŠAVA 3 NAJVAŽNIJA ZDRAVSTVENA PROBLEMA: Hranljivi sastojci štite...

NAMIRNICA KOJU SRBI OBOŽAVAJU REŠAVA 3 NAJVAŽNIJA ZDRAVSTVENA PROBLEMA: Hranljivi sastojci štite od teških komplikacija

Foto:istock

U Srbiji su domaćice uveliko počele da kisele kupus za zimu, a osim što se od ove namirnice spremaju najpopularnija domaća jela koja svi vole, dobra vest je i da je izuzetno korisna za zdravlje. 

U procesu fermentacije, bakterije pretvaraju šećere u kupusu u mlečnu kiselinu. I upravo ovaj proces čini kiseli kupus neverovatno korisnim za dijabetičare, jer pomaže u kontroli nivoa glukoze. Zapravo, sama mlečna kiselina je veoma korisna za zdravlje – smanjuje razvoj štetnih mikroorganizama u crevima, a takođe ubrzava apsorpciju hranljivih materija i eliminaciju toksina.

Stručnjaci savetuju da u svoju ishranu uvrstite kiseli kupus jer je njegovo pozitivno dejstvo na zdravlje višestruko – jača krvne sudove i smanjuje nivo “lošeg” holesterola. Svako ko ima problema sa masnoćima u krvi zna koliko je opasno ako se u krvnim sudovima formiraju naslage holesterola – rizik od pojave moždanog udara se višestruko uvećava.

Zanimljivo je da kiseli kupus sadrži mnogo različitih vitamina – A, C, kao i minerala – kalcijum, mangan, kalijum. Organske kiseline u kiselom kupusu smanjuju dejstvo slobodnih radikala koji uništavaju ćelije. A njegovo glavno svojstvo, koje je zapravo najvažnije u ovom jesenje-zimskom periodu, jeste što jača imunitet. Nutricionisti i lekari kažu da je njegovo dejstvo na odbrambeni sistem organizma toliko snažan, da čak ne preporučuju upotrebu suplemenata u ove svrhe. 

Ipak, postoji i loša strana ove supernamirnice. Budući da pojačano izaziva gasove, ne preporučuje se osobama sa gastritisom, čirevima i drugim bolestima kod kojih se nepotrebno povećava kiselost digestivnih sokova.

IZVORmondo.rs
Prethodna vestDA LI JE NOĆ VEŠTICA SATANISTIČKI PRAZNIK: Stručnjaci objasnili – evo zašto pravi vernici ne bi smeli da slave
Sledeća vestŠEF KUHINJE OTKRIO 2 KLJUČNA TRIKA ZA NAJSOČNIJE PLJESKAVICE: Saznajte koliko tačno se prže, a koliko puta okrenu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here