Naslovna Hronika Narko-diler iz Sremske Mitrovice optužen da je špijunirao za Hrvatsku

Narko-diler iz Sremske Mitrovice optužen da je špijunirao za Hrvatsku

Foto: Ilustracija

Dražen Letić (46), koji je uhapšen u julu ove godine zbog sumnje da je prenosio novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Majkl Doković, osumnjičen za šverc čak 600 kilograma kokaina vrednog 18 miliona evra, osim za ovo delo tereti se i da je špijunirao za hrvatsku obaveštajnu službu.

Prema rečima izvora Blica, sumnja se da je Letić prethodnih šest godina radio za hrvatsku obaveštajnu službu. Osumnjičeni Dražen Letić iz Sremske Mitrovice uhapšen je sredinom jula ove godine i nalazi se u pritvoru u Beogradu. “Sumnja se da je Letić od 2013. pa sve do svog hapšenja ove godine radio kao špijun za hrvatsku obaveštajnu službu. On se tereti da je po zahtevu nekog hrvatskog agenta napravio lažnu ispravu Ministarstva odbrane Srbije za treće lice, pokušavajući na taj način to lice da diskredituje“, navodi izvor lista. 

Za krivično delo špijunaža, Letiću po Krivičnom zakoniku preti i do 15 godina zatvora. Uz to, on se, zajedno s jednom državljankom Bosne i Hercegovine, suočava i sa optužbama da je prenosio novac za međunarodnu kriminalnu grupu na čijem je čelu Majkl Doković (60), koji se tereti za šverc čak 600 kilograma kokaina vrednog 18 miliona evra iz Urugvaja u Švajcarsku. Letić i Nevenka Čuturić, inače Dokovićeva devojka, uhapšeni su 13. jula ove godine, nakon čega im je određen im je pritvor.

Hrvatska je raspisala poternicu za Nevenkinom rođenim bratom Sinišom Čuturićem, takođe osumnjičenim za prenos para. Osim za prenos para, Letića istražitelji sumnjiče i da je prodao 11 grama kokaina u Rovinju, i to kao član internacionalnog klana Majkla Dokovića, čije je pravo ime Iljmija Frljučkić. Blic podseća da je plan krijumčarenja 600 kilograma kokaina iz Urugvaja ka Evropi bio filmski – za krijumčarenje droge avionom, a zbog uverljivosti krijumčari su unajmili čak i profesionalnu stjuardesu, a u avion su, osim kokaina, ukrcali i putnike. Specifično ovom naizgled komercijalnom letu je i unajmljeni pilot, Čeh Aleš Sokolik, koji je upravljajući mlaznjakom leteo izuzetno nisko, kako bi izbegao radare i time što neprimetnije stigao do Švajcarske. Prva stanica aviona bila je Nica u Francuskoj, gde su iskrcali putnike i stjuardesu, zatim su nastavili put ka Bazelu u Švajcarskoj gde su istovarili drogu. Prilikom pretovaranja droge u jednoj podzemnoj garaži u ovom gradu uhapšeni su pilot Aleš Skolik i Silvijo Baljević, a kada je došao da proveri pošiljku, uhapšen je i Majkl Doković.

Doković, kome se na teret stavlja šverc kokaina, od maja se nalazi u zatvoru u Švajcarskoj. Dva meseca kasnije, u Srbiji su uhapšeni Letić i Dokovićeva devojka, a u Hrvatskoj su u julu uhapšeni i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35), koga USKOK sumnjiči da je Dokoviću u policijskom sistemu tražio identitete osoba koje bi zatim Doković koristio za izradu vlastitih krivotvorenih dokumenata stvarajući sebi nove identitete, kao i Pero Šarac, zvani Pjer (47), koga USKOK sumnjiči da je bio kontakt osoba s dobavljačima kokaina iz Južne Amerike.

IZVORBlic
Prethodna vestPušten u rad najmoderniji prečistač otpadnih voda kompanije Grundfos u Inđiji
Sledeća vestMUSKARAC POGINUO, DEVOJČICA TEŠKO POVREĐENA: Pijan brzinom od 150 km/h kolima prošao kroz crveno

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here