Naslovna Poljoprivreda Nastavlja se pad cena na Produktnoj berzi

Nastavlja se pad cena na Produktnoj berzi

PODELI
Foto: Depositphotoss

Pasivno tržište i pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili su proteklu nedelju na novosadskoj Produktnoj berzi. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 1.375 tona. Došlo je do smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika kako se približava kraj godine. Finansijska vrednost prometovane robe je iznosila 72.604.500 dinara.

Usled smanjene tražnje izvoznika i domaćih prerađivača, kukuruz je zadržao silazni trend. Osim na domaćem, ovakav trend je bio u potpunosti korelativan i na međunarodnom tržištu. Ono što je karakterisalo cenu, jeste konstantna promena iz dana u dan, koja je u osnovi pratila trendove svetskih kretanja.

Dobra ponuda i pad cene je bio uzrok smanjene aktivnosti za kupovinom ove žitarice. Prvog dana nedelje, ponuda kukuruza se kretala na nivou cena od 26 din/kg bez PDV-a. Berzanski ugovor je zaključen po 25,40 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu.

U odnosu na prethodni upoređujući podatak, zabeležen je pad od 2,07 odsto. Ono što daje za pravo početnoj konstataciji, jeste, okolnost da su ponude na samom kraju nedelje bile daleko niže (25 din/kg bez PDV-a sa klauzulom “gratis lager” januar/februar), ali čak ni takve nisu imale odgovarajući odgovor na strani tražnje. Na ovoj cenovnoj promeni, tržište kukuruza i dalje ima silazni trend, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Cene na FOB-u su i dalje neprihvatljive i još su u zoni neisplativosti izvozne kalkulacije.

Pšenicu kupovali mlinari i trgovci

Da pšenica gubi na svojoj tržišnoj poziciji, najbolje govori podatak da je u odnosu na prethodnu nedelju pojeftinila za 3,32 odsto, a samim tim smanjen je promet u trgovanju hlebnim zrnom. Vrlo oštar pad cena ove žitarice je zabeležen i u Čikagu zbog nedostatka konkurentnosti američke robe, kao i prodaje od strane fondova.

Kupoprodajni ugovori u zavisnosti od kvaliteta, zaključeni su u cenovnom rasponu od 30,50 do 31,30 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci i mlinari. Dok s druge strane, interes izvoznika nije bio naglašen za kupovinom. Ponderisana cena je iznosila 30,94 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu soje, protekla nedelja samo je potvrdila da je već duže vremena prisutan negativan trend. Slaba tražnja i manji uvoz ove uljarice prethodnog meseca, uticao je na formiranje domaće cene. Početkom nedelje, trgovalo se po ceni od 73 din/kg bez PDV-a sa preuzimanjem robe tokom decembra/janura, da bi krajem nedelje bila prometovana na nivou od 72,60 din/kg bez PDV-a.

Trgovalo se isključivo bez obračuna kvaliteta. Prosečna cena je iznosila 72,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 0,34 odsto na prethodni upoređujući podatak. I bez obzira na ovakve okolnosti, soja i dalje ima najbolju tržišnu poziciju na sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ono što zabrinjava poljoprivredne proizvođače, jesu cene i snabdevanje azotnim đubrivima. Ruska UREA, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 102,89 odsto bez PDV-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here