Naslovna Svet NATO kipti od besa

NATO kipti od besa

PODELI
EPA-EFE/Toms Kalnins

NATO objavio da je plan Vladimira Putina o stacioniranju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji “opasan i neodgovoran”.

Ruski predsednik je svoj plan za Belorusiju u subotu uporedio sa američkim stacioniranjem svog oružja u Evropi, insistirajući na tome da Rusija neće prekršiti svoja obećanja o neširenju nuklearnog oružja.

Ovaj potez, iako nije neočekivan, jedan je od do sada najizraženijih nuklearnih signala Rusije i upozorenje NATO-u zbog njegove vojne podrške Ukrajini.

Ukrajina je, s druge strane, kao odgovor na potez Putina, pozvala na sastanak Saveta bezbednosti UN.

Portparolka NATO-a Oana Lungesku rekla je u nedelju da je “ruska nuklearna retorika opasna i neodgovorna”. “NATO je na oprezu i pomno pratimo situaciju. Nismo videli nikakve promene u ruskom nuklearnom stavu koje bi nas navele da prilagodimo svoje”, rekla je ona.

“Ruska referenca na NATO-ovo nuklearno deljenje potpuno je pogrešna. NATO saveznici deluju uz puno poštovanje svojih međunarodnih obveza”, rekao je drugi NATO zvaničnik agenciji Rojters.

“Rusija kontinuirano krši svoje obaveze kontrole naoružanja, a nedavno je suspendovala svoje učešće u sporazumu Novi START”, rekao je on.

Oleksij Danilov, glavni savetnik za bezbednost ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, rekao je da bi ruski plan destabilizovao Belorusiju, koju smatra ruskim “taocem”.

Stručnjaci smatraju da je potez Rusije značajan pošto se do sada ponosila time što u odnosu na SAD nije rasporedila nuklearno oružje izvan svojih granica.

Analitičari Instituta za ratne studije (ISW) sa sedištem u Vašingtonu ipak kažu da je rizik od eskalacije nuklearnog rata “i dalje veoma nizak”, dok međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja smatra Putinovu objavu veoma opasnom.

“U kontekstu rata u Ukrajini, verovatnost pogrešne procene ili pogrešnog tumačenja izuzetno je velika. Deljenje nuklearnog oružja čini situaciju mnogo gorom i rizikuje katastrofalne humanitarne posledice”, objavili su na Tviteru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here