Naslovna Dogadjaj Naučnici smatraju da bi odgovor na pitanje zašto su šišmiši otporni na...

Naučnici smatraju da bi odgovor na pitanje zašto su šišmiši otporni na koronavirus mogao da pomogne ljudima

PODELI
Foto: nsuzivo

Naučnici su dokućili tajnu genoma šest vrsta šišmiša i ustanovili da njihov genetski kod utiče na otpornost koja te životinje štiti od smrtonosnih virusa.

Nadaju da će uz pomoć ove informacije uspeti da objasne zašto su oni samo nosioci virusa iz grupe koronavirusa, a od njega se ne razbole, piše BBC.

Prof. Ema Tiling sa Univerziteta u Dablinu kaže kako su naučnici sekvenciranjem genoma šišmiša došli do zaključka da ove životinje imaju “jedinstven imuni sistem”. Ona je pokrenula naučni projekat pod nazivom Bat1K, čiji je cilj da dekodira genome svake od 1421 poznate vrste šišmiša.

Naučnici očekuju da će otkriće pomoći i u borbi protiv ostalih pandemija, jer u slučaju brojnih virusnih infekcija za smrtni ishod nije odgovoran sam virus, već i akutni upalni odgovor kojim imuni sistem reaguje na pretnju. Organizam šišmiša to uspeva da reguliše.

“Kad bismo uspeli da shvatimo na koji je način genom šišmiša evoluirao, mogli bismo pridoneti lečenju bolesti i prevenciji starenja kod ljudi”, rekla je.

Veruje se da se koronavirus prvo pojavio među šišmišima i da je na ljude prešao preko neke druge životinje. Stručnjaci pretpostavljaju da su i mnoge druge bolesti poput SARS-a, MERS-a i ebole na ljude prešli sa životinja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here