Naslovna Magazin Naučnik i muzičar iz Sremske Mitrovice: Pravi virtuoz na LASERSKOJ HARFI (VIDEO)

Naučnik i muzičar iz Sremske Mitrovice: Pravi virtuoz na LASERSKOJ HARFI (VIDEO)

PODELI

Goran Ferenc (31) kao doktorant Elektrotehničkog fakulteta znanje iz prirodnih nauka povezao je sa neverovatnim talentom za muziku te je sam napravio nesvakidašnji instrument, lasersku harfu, na kome je on pravi virtuoz.

Ferenc nastupa u bendu „Midi Crew“ u kojem vokale prate bubnjevi i gitara, ali i on sa belim rukavicama „hvata“ zelene snopove u vazduhu. Naučnik i muzičar Goran iz Sremske Mitrovice trenutno živi u Beogradu. Ideju da samostalno napravi ovaj magičan instrument dobio je nakon odgledanog koncerta.

Pre oko devet godina pogledao sam jedan koncert Žan Mišel Žara, na kom je svirao lasersku harfu, koju je širem auditorijumu predstavio osamdesetih godina prošlog veka. To je bila varnica da je i ja napravim, zato što me je oduvek zanimalo kako stvari rade „ispod haube“. Ideju sam već implementirao za master rad, a na jednom od ispita na doktorskim studijama sam je realizovao” – objasnio je Goran i dodao da je sveukupno bilo potrebno dve godine intenzivnog rada.
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija
Kako zapravo laserska harfa stvara magiju?

Ono što je još zanimljivo kod ovog instrumenta jeste to što on može da bude i bilo koji drugi.

Laserska harfa je povezana sa računarom, na kom se bira koji će se instrument čuti, a zove se tako zbog svog izgleda, vertikalnih snopova. Sviranjem na njoj može da se čuje klavir, violina, kontrabas, bubanj… Harfa je samo okidač nota. Željene note ja isprogramiram na mikrokontroleru, malom računaru, koji je centralni deo harfe i može se reći njen mozak. Takođe, mogu i da menjam broj snopova. Može da ih bude četiri, ali i 12. Jedan snop može da bude jedna nota, ali i jedan akord. Može da se svira i polifono, pa ako se sa dve ruke svira, čuće se note definisane sa ta dva zraka – objašnjava Goran, koji inače potiče iz muzičke porodice i svira i “običnu” gitaru, bas gitaru i bubnjeve. – objašnjava Goran, koji inače potiče iz muzičke porodice i svira i „običnu“ gitaru, bas gitaru i bubnjeve.

Dok svira, nosi rukavice, ali ne zbog svečanog detalja ili potencijalne opasnosti, nego iz praktičnih razloga.

“Rukavice se koriste zato što je refleksija mnogo bolja od bele površine, bele boje u odnosu na boju kože. Sam laser nije opasan u smislu da možete da se opčete, ali ne bi trebalo oči direktno izglagati zraku, što nije preporučljivo ni kod lasera iz kineskog butika. Kada zrak naiđe na belu ruku, on se rasprši tako da njegova snaga nije više koncentrisana u jednoj tački, tako da harfa nije opasna za publiku. Za bolju vidljivost snopova koristim dimnu mašinu” – kaže Goran.

Nagrade širom sveta za kreativan izum

U institutu Mihajlo Pupin bio je angažovan na razvoju prenosivog, samostalnog bežičnog mikrofona za snimanje zvuka studijskog kvaliteta “MIKME”.

Ovaj mikrofon je dobio mnoge nagrade širom sveta za novi, kreativan izum i prodaje se u velikim količinama. Trenutno radi na razvoju i održavanju Android emulatora i kernela za specifičnu grupu procesora pod nazivom MIPS. Kao autor ili koautor u dosadašnjem radu je objavio 37 naučnih radova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here