Naslovna Magazin Zdravlje Nauka potvrdila: Zašto trudnice imaju čudne želje?

Nauka potvrdila: Zašto trudnice imaju čudne želje?

PODELI

Džordan Gejns Luis, neuronaučnica s Univerziteta u Pensilvaniji, objasnila je za portal The Conversation zbog čega je trudnoća zaista ‘drugo stanje’.

Gorke namirnice jakog ukusa su odbojne u prvom trimestru, želja za slanom i kiselom hranom pojačava se u drugom i trećem. Nije sasvim jasno zašto se preferencije tokom trudnoće menjaju, ali je pretpostavka da telo traži slaniju hranu jer je bogata natrijumom koji je potreban kako bi se nadoknadio veći volumen krvi (do čak 50 posto više) koji kruži kroz organizam.

U prvim nedeljama trudnoće, ubrzano raste nivo proteinskog hormona relaksina, koji se kod žena luči u jajniku, a koji opušta zglobove, ligamente i mišiće. To je posebno korisno kod rastezanja karlice tokom porođaja.

Takođe, nivo estrogena i progesterona ubrzano raste, a ova dva hormona nastaju i u posteljici i imaju snažno delovanje na funkcionisanje mozga. Estrogen je povezan s povećanjem dopamina i serotonina u delovima mozga važnim za regulaciju emocija, ponašanja i raspoloženja. Zato kod trudnica dolazi do čestih promena raspoloženja, pogotovo do šeste nedelje trudnoće.

Osim hormonskih promena, lošem osećaju u trudnoći doprinose i fizički stres, bol, umor i promene u metabolizmu. Nestabilnost na nogama, ali i u glavi, su promene sa kojima se sve buduće majke suočavaju iščekujući bebu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here