Naslovna Magazin Zdravlje NE BISTE NIKAD POMISLILI! 10 predmeta sa najviše MIKROBA, a diramo ih...

NE BISTE NIKAD POMISLILI! 10 predmeta sa najviše MIKROBA, a diramo ih SVAKI dan: Među njima i SAPUN

PODELI
Foto: profimedia

Većina patogena su virusi ili bakterije koje mogu prouzrokovati infekcije od obične viroze, pa do životno ugrožavajućih bolesti.

Iako postoje mesta za koja je očito da su staništa mikroba poput kante za smeće ili ambulante te daske u kupatilu, mnogi nisu svesni da mikrobi vrebaju svuda. 

Ovo su 10 mesta na kojima ćete ih najčešće susresti, a donosimo i savete kako ih održati čistima i očuvati zdravlje.

1. Kuhinjska slavina

Metalni delovi slavine su magnet za mikrobe, a naročito mrežica. Tekuća voda bakterijama omogućava dovoljno vlage za razmnožavanje.

Voda sama po sebi nije sterilna, a ako slavinu i mrežicu dodirujete prljavim prstima, omogućujete razvoj mikroba, a oni se tokom vremena razmnožavaju i stvaraju tzv. biofilm.

Očistite je: Jedanput u toku nedelje uklonite mrežicu sa slavine i uronite je u razređen rastvor izbjeljivača. Kad je isperete i očistite, pustite vodu da teče još nekoliko minuta da se isperu ostaci hemikalija. 

2. Sudopera

Ako niste pažljivi, bakterije s ostataka sinoćne večere lako se mogu preneti na posuđe i hranu koju jedete danas, pogotovo ako u sudoperu isperete piletinu koja može sadržavati štetne bakterije.

Istraživanja pokazuju da se u sudoperi može nalaziti i do 500.000 bakterija što je 1.000 puta više od daske u kupatilu.

3. Krpa za suđe

Sigurno vam je poznato da sunđeri za suđe mogu biti dom za brojne mikrobe, no i krpe za suđe su jednako problematične. Studija je pokazala da sedam posto kuhinjskih krpa u domaćinstvima u jednom delu SAD-a sadrži opasnu bakteriju MRSA, odnosno rezistentni oblik stafilokoka koji uzrokuje životno ugrožavajuće infekcije kože.

Takođe na njima se može pronaći i bakteriju E. coli. Krpom obično brišemo nešto što se prolilo, a zatim je ponovo koristimo pre pranja. To može pomoći u širenju bakterija. 

4. Tastatura

Bakterije koje žive na našoj koži, noktima te rukama verojatno će se preneti i na tastaturu kompjutera. Širenju bakterija će doprineti i ako jedete iznad tastature.

U jednom istraživanju od 25 tastatura koje su analizirali, njih 96 posto bilo je kontaminirano bakterijama.

Očistite je: Vlažnom maramicom koja sadrži antibakterijsko dejstvo prebrišite tastaturu jedanput nedeljno. Čistite je redovito, a budite posebno pažljivi oko delova između tipki. Pomaže i ako perete ruke pre nego što koristite tastaturu. 

5. Telefon

Mobilni telefon neretko ćemo odložiti na mesta koja nam se čine prikladnima. No istraživanja pokazuju da time doprinosimo širenju bacila. Studija iz 2017. pokazala je da od 27 telefona koje koriste tinejdžeri, svi sadrže štetne bakterije. Mnogi uređaji su u kožnim ili plastičnim maskicama, a to bakterijama omogućuje dovoljno prostora i mesta za razmnožavanje.

6. Otirač

Na ulaznim vratima otirač je odličan za vaše goste, ali i za bakterije koje dolaze na đonovima njihovih cipela. Jedna studija otkrila je da od 30 uzoraka, većina sadrži bakteriju Clostridium difficile koja uzrokuje proliv, temperaturu i bolove u stomaku. Češće se nalazi na cipelama nego na površinama u toaletu i kupatilu.

– Područje oko ulaznih vrata u vaš dom je među najprljavijima u kući. Kad se bakterije odomaće u otiraču, nije ih problem preneti ni u stan svaki put kad pređete preko njega.

7. Usisavač

Usisavači, njegove četke i vrećice su idealni za bakterije. Usisavanjem uvlačite ne samo bakterije, nego i ostatke hrane i tako stvarate plodno tlo za njihovo razmnožavanje.

Prašina koja nastaje čestice vraća u vazduh koji udišemo, a te čestice sadrže bakterije i plesan. Barem tako tvrdi studija iz 2013. koju je objavio časopis za mikrobiologiju.

8. Volan u automobilu

Volan u automobilu je drugo najčešće mesto kontaminirano bakterijama. Kad se vlaga i spore te bakterije uvuku u ventilaciju. Volan je mesto do kog dopire puno sunca i toplote, pa to pogoduje bakterijama.

Očistite je: Redovito vlažnim maramicama za dezinfekciju brišite unutrašnjost vozila. Posebno pažljivi budite u sezoni alergija koje prouzročuje plesan.

9. Posuda za tečni sapun

Oko 25 posto posuda za sapun u javim toaletima kontaminirano je fekalnim bakterijama. Iako se čini ironičnim da sapun privlači bakterije, upravo je to ono što su potvrdila istraživanja.

Većinu tih posuda nitko nikad ne čisti, pa se prljavština nagomilava zajedno s bakterijama. Dodatno, posude dodirujemo prljavim prstima, pa stalno stvaramo nove bakterijske kulture.

10. Kolica u trgovačkim centrima

Više stotina ljudi svakog dana dodiruje ručke na kolicima u trgovačkim centrima i deo njih sigurno to radi neopranih ruku. Na jednom univerzitetu provedeno je istraživanje na 85 kolica u trgovačkim centrima i otkrili su da sadrže više bakterija nego javni toaleti, uključujući bakteriju E. coli i salmonelu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here