Naslovna Magazin Zdravlje Ne preterujte s orašastim plodovima: Ovo su nuspojave

Ne preterujte s orašastim plodovima: Ovo su nuspojave

PODELI

Orašasti plodovi sadrže proteine, vlakna i antioksidanse. Pozitivno utiču na nivo energije, a pojedina istraživanja su pokazala da imaju određenu ulogu i u dugovečnosti.

Međutim, kao i sa drugim namirnicama, usled prekomernog unošenja ovih zdravih grickalica, može doći do nuspojava.

Nutricionisti otkrivaju da je preporučena dnevna doza oko jedna četvrtina šoljice, a mnogi se toga ne drže.

Istina je da mogu da pomognu kod mršavljenja, ali to važi samo ako ih konzumirate u umerenim količinama. Međutim, ako ih na dnevnoj bazi jedete više od šake, vrlo je verovatno da ćeš se debljati, jer sadrže mnogo kalorija. Npr. 28 grama badema ima čak 160 kalorija. Ako udvostručite tu količinu, imate čak 320 kalorija u jednom međuobroku.

Brazilski oraščić odličan je izvor selena, proteina i vitamina. Šest do osam brazilskih oraščića, sadrži deset puta veću preporučenu dnevnu količinu selena. Iako su sigurni za konzumaciju, ako uzimate selen kao dodatak u ishrani, budite oprezni. Previsok unos selena može dovesti do trovanja, do stanja zvanog selenoza. Neki od simptoma selenoze su lomljivi nokti, neprijatan zadah, kašalj, gubitak kose, bol u mišićima i zglobovima, dijareja… Zato dnevno ne bi trebali da jedemo više od 4 brazilska oraha, otkrivaju nutricionisti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here