Naslovna Život Ne volite zagrljaje? To je u zapisano u vašim genima

Ne volite zagrljaje? To je u zapisano u vašim genima

PODELI

Naučnici sa Univerziteta u Arizoni su odličili da studijom utvrde zašto su neki ljudi skloniji fizičkom dodiru i ima li ta sklonost veze s genetikom.

Prema podacima studije objavljene u časopisu Communication Monographs, geni imaju veliku ulogu u tome kako žene iskazuju emocije, ali korelacija s genima nije utvrđena kod muškaraca.

U studiji su učestvovala 464 para odraslih blizanaca, od čega su polovina jednojajčani, a druga polovina dvojajčani blizanci. Pretpostavka je bila da ako genetika igra ulogu, tada će identični blizanci pokazati više sličnih rezultata nego dvojajčani blizanci. Učesnici studije odgovarali su na mnoge tvrdnje pomoću kojih su naučnici pokušali da utvrde koliko geni imaju uticaja na iskazivanje emocija. Pokazalo se da jednojajčani blizanci, naročito ženski parovi, daju vrlo slične odgovore za razliku od dvojajčanih blizanaca.

Pokazalo se kako je iskazivanje emocija kod žena oko 45 posto određeno naslednim materijalom, a 55 posto vaspitanjem, rekao je prof. Kori Flojd. Dodao je kako uticaj genetike nije uočen kod muškaraca i da je njihovo pokazivanje osećaja uglavnom povezano s spoljnim faktorima kao što su uticaj medija i intimnih odnosa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here