Naslovna Srbija Nebojša Glogovac: “Da nije nas, ovo bi bio raj”

Nebojša Glogovac: “Da nije nas, ovo bi bio raj”

PODELI

Legenda srpskog glumišta, jedan od najcenjenijih srpskih glumaca Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini na Institutu za onkologiju. 

Nebojša Glogovac je rođen 30. avgusta, 1969. u Trebinu u SR Bosni i Hercegovini, u porodici sveštenika Milovana krojačice Milene Glogovac. Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu Beogradu. Nakon dve godine studija se predomislio i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su zajedno studirali Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Bio je oženjen Minom Glogovac, slikarkom i docentom na predmetu Slikarske tehnike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Iz braka sa njom ima dvoje dece, Gavrila rođenog 1999. godine i Milana rođenog 2001. godine. Dve godine nakon razvoda, Glogovac je dobio treće dete, ćerku Sunčicu, sa svojom drugom suprugom Milicom Šćepanović.

Jedan od najvećih glumaca na ovim prostorima ostaće upamćen po brojnim ulogama na filmu, televiziji i u pozorištu za koje je dobio domaća i međunarodna priznanja.

Prvu ulogu ostvario je u seriji “Bolji život”, u kojem igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića.

Prvi film u kojem se pojavio je u “Vukovar, jedna priča”, gde je igrao lik vojnika Fadila. Prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu “Ubistvo sa predumišljajem”, gde je tumačio lik Bogdana.

Posle su se ređale uloge u ostvarenjima “Do koske”, “Bure baruta”, a veliku popularnost stekao je u seriji “Porodično blago”, u kojoj je igrao Zlatka Gavrilovića. Zapažene uloge je ostvario i u filmovima “Munje”, “Kad porastem postaću kengur”, “Nebeska udica” i mnogim drugim

 Gledali smo ga u predstavama “Hadersfild”, “Sumnjivo lice”, “Metamorfoze”, “Lutalica”, “Hamlet”…

Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji “Nemanjići – Rađanje kraljevine”, gde je tumačio ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

Dobitnik je i brojnih nagrada, kao što su “Zlatna arena”, nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta, nagrada Zoran Radmilović, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje i drugih.

Njegova smrt, je nenadoknadiv gubitak za našu kulturu. Zbogom legendo…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here