Naslovna Srem Inđija Nedelja oralnog zdravlja obeležena i u Inđiji

Nedelja oralnog zdravlja obeležena i u Inđiji

PODELI
Foto: Vojvodina uživo

INĐIJA – Od 16. do 22. maja obeležava se XXXII Nedelja zdravlja usta i zuba pod sloganom „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom”.

Nedelja zdravlja usta i zuba, se tradicionalno, od 1991. godine, obeležava treće nedelje maja brojnim aktivnostima kao što su javne i druge manifestacije u kojima učestvuje stručna javnost, ali i opšta populacija.

U ovu kampanju uključila se i stomatološka služba inđijskom doma zdravlja “Dr Milirad Mika Pavlović”.
Stomatolozi su, na postavljeno punktu u pešačkoj zoni u Inđiji, razgovarali sa građanima o ovoj važnoj temi i delili informatore, četkice i paste za zube.

Oralno zdravlje je značajan pokazatelj opšteg zdravlja, blagostanja i kvaliteta života i ne predstavlja samo zdravlje zuba, već i usne duplje uključujući i zdrav jezik, meko i tvrdo nepce, desni, usne.

Bolesti usta i zuba mogu prouzrokovati bol, poremećaje funkcije žvakanja i govora, kao i psihološke probleme, te mogu dugoročno štetno uticati na ukupno zdravlje i blagostanje. Većina oralnih bolesti i stanja ima zajedničke faktore rizika sa vodećim nezaraznim bolestima.

Slogan kampanje „Čuvam svoje zube, ponosim se osmehom” ukazuje na značaj dobrog oralnog zdravlja za svakodnevne aktivnosti kao što su govor i smeh. Stoga opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja koje se naglašavaju u okviru ove kampanje nisu usmerene samo na značaj održavanja adekvatne higijene i redovnih poseta stomatologu, već obuhvataju i preporuke za smanjenje unosa šećera, bezbedno fizičko okruženje, smanjenje ili prestanak konzumiranja alkohola i pušenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here