Naslovna Srem Fruška gora Nedelja za čistiju Vojvodinu

Nedelja za čistiju Vojvodinu

PODELI

„Prilikom donošenja Deklaracije o zaštiti životne sredine, koja je usvojena 28. maja, obavezali smo se da ćemo organizovati „Nedelju za čistiju Vojvodinu“ i „Nedelju za zeleniju Vojvodinu“. Kako smo obećali – tako i radimo. Na teritoriji AP Vojvodine će se u ovoj nedelji očistiti 36 lokaliteta u 20 lokalnih samouprava“, izjavio je na Iriškom vencu u Nacionalnom parku Fruška gora, pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, na početku akcije „Nedelja za čistiju Vojvodinu“.

U akciji koja je trajala od 9 – 13č u kojoj su učešće uzeli zaposleni iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i JP “Nacionalni park Fruška gora” sakupljeno je oko 100 džakova smeća. Zaključak nakon ove zajedničke akcije jeste da je smeća na području NP Fruška gora usled redovnih akcija čišćenja i održavanja pre i nakon svakog vikenda znatno manje u odnosu na prethodne godine ali svakako previše za odgovoran odnos posetilaca prema prirodi.

“Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, kojom je, između ostalog, predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana.

Trajno je opredeljenje AP Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete koje na ekosistemima nastaju bacanjem proizvoda od plastike.

Pored četiri lokacije na Fruškoj gori, na kojima se nalaze poznata izletišta: Iriški venac, potez prema Vrdniku, Zmajevac i Brankovac, prema rečima Vladimira Galića, od 24. do 27. juna, kreće se u čišćenje niza lokaliteta u celoj Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here