Naslovna Poljoprivreda Nedimović: Brzom reakcijom protivgradnih centara sprečena veća šteta od grada

Nedimović: Brzom reakcijom protivgradnih centara sprečena veća šteta od grada

PODELI

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je sela i atare na području opštine Ruma, koje je u petak pogodilo jako nevremene, i istakao da je brzom reakcijom automatskih radarskih centara sprečena šteta većih razmera, kao i da takve situacije pokazuju koliko je važno da poljoprivrednici osiguravaju svoje useve.

Ministar je sa predsednikom opštine Ruma Slađanom Ančićem posetio i protivgradnu stanicu u Klenku i naglasio da jedino automatska protivgradna zaštita i osiguranje useva zajedno mogu da daju prave rezultate.

”Zbog klimatskih promena ovo stalno možemo da očekujemo i zato su građene automatske protivgradne stanice. Kombinacija automatske protivgradne zaštite i osiguranje useva daju jedini pravi rezultat”, rekao je Nedimović.

Predsednik opštine Ruma Slađan Mančić rekao je da je nevreme koje je pogodilo u petak tu opštinu nauk za poljoprivrednike da osiguraju useve i apelovao na njih da u što većoj meri uvedu takvu praksu.

”Iz godine u godinu da motiovišemo poljoprivrednici proizvođače da osiguraju useve jer jer jedino osiguravajuće kuće mogu da im pomognu i plate štetu pod uslovom da imaju osiguranje.

Naglasio je da država daje značajne subvencije za osiguranje useva, kao i da lokalna samouprava daje dodatne subvencije, čak i za one koji nisu registrovani kao poljoprivredna gazdinstva.

U nevremenu koje je u petak u dva navrata pogodilo opštinu Ruma, pre svega Klenak, Putince i Donje Petrovce, delovale su protivgradne stanice radarskog centra Fruška Gora i iz Valjeva.

Prema rečima Nedimovića, u petak je u Srbiji ispaljeno skoro 1.000 raketa, što je više od polugodišnjeg proseka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here