Naslovna Srem Nedimović: Ideja je da obnovimo proizvodnju IMT traktora

Nedimović: Ideja je da obnovimo proizvodnju IMT traktora

PODELI

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će indijska kompanija “Tafe” koja je kupila Industriju mašina i traktora (IMT) otvoriti 800 radnih mesta i proizvoditi 5.000 traktora godišnje.

– Na osnovu pisma o namerama indijska kompanija “Tafe” želi da otvori 800 radnih mesta, 5.000 traktora godišnje – rekao je on za RTS i dodao da ima prostora i za zapošljavanje više ljudi.

On je naveo da je u novembru u Indiji razgovarao sa tri kompanije koje su u prvih 10 svetskih proizvođača traktora, a da je tome prethodio i sastanak presednika Aleksandra Vučića i indijskog premijera Narendre Modija.

– Imali smo javni poziv, licitacija je bila juče, prodat je brend, intelektualna svojina, lokacija u Jarovcu kod Secnja, gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore. Tako da priče koje čujem po medijima i društvenim mrežama, kako je prodata lokacija na Novom Beogradu, nije prodata, ona ostaje u stečajnoj masi i biće posebna procedura za nju i građani treba da budu bezbrižni – rekao je Nedimović.

U ovom trenutku ideja je da se obnovi proizvodnju traktora IMT, kaže ministar poljoprivrede.

– Ono što je dobro jeste da “Tafe” ima istu platformu koji je imao IMT, to je platforma Fergusona, mislim da smo na dobrom putu – istakao je Nedimović.

“Tafe” je najvio ambiciozan plan, da će kooperante tražiti u Srbiji, ali i izlazak na druga tržišta.

Zemljoradnici, prema njegovim rečima, mogu da očekuju jeftiniju nabavku traktora.

– To su traktori od 25 do 75 konjskih snaga koji su jeftiniji, prijemčiviji za naše ljude, a doći će i do razvijanja servisnih centara. Potrebno nam je da obnovimo čitavu mehanizaciju – rekao je Nedimović.

On je za sutra najavio sastanak sa predstavnicima “Tafea” i dodao da sledeće nedelje u Jarkovac kod Sečnja dolaze indijski inženjeri.

Ono što je važno i suština priče je potražnja za traktorima na prostoru čitave jugoistočne Evrope ali i na tržišta koje je Srbija otovrila, Rusije, Turske, dakle, mnogo je zemalja u igri koji potražuju ovu vrstu robe, rekao je Nedimović.

– Sutra imamo potpisivanje ugovora za jednu novu fabriku u Šidu, gde nije bilo ni jedne investicije, revitalizujemo stare simbole, to je klanica koja će biti namenjena za izvoz goveđeg mesa prema Turskoj. To nam omogućava sporazum sa Turskom – ispričao je Nedimović.

Prošle godine, istakao je, od Ministarstva poljoprivrede iz državnog budžetra stiglo je 2.300 zahteva za kupovinu traktora.

– Radimo da što pre potrošimo taj novac iz IPARD fondova, za mehanizacije i traktore imamo puno poziva, skoro 500 aplikacija – rekao je Nedimnović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here