Naslovna Dogadjaj Nedimović: Mačva potpuno bezbedna od poplava

Nedimović: Mačva potpuno bezbedna od poplava

PODELI
Foto: rtv

SREMSKA MITROVICA, ŠABAC – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović i generalni direktor “Srbijavoda” Goran Puzović obišli su danas radove na crpnoj stanici kod Šapca u okviru projekta “Zaštita Mačve od velikih voda reke Save i Drine u Šapcu”, a Nedimović je tom prilikom poručio da je Mačva potpuno bezbedna od poplava.

Radovi su počeli polovinom jula 2018. godine, a rok za završetak je jul ove godine.

Završetkom tih radova duž Save i Drine ostvariće se potreban stepen zaštite od poplava Šapca, brojnih seoskih naselja, industrijskih kompleksa, meliorativno uređenih poljoprivrednih površina (30.000 ha) i infrastrukture, što će omogućiti i nove razvojne projekte u priobalju Save i Drine na području Mačve.

Ministar Nedimović rekao je da je pre šest godina na ovoj lokaciji kod Šapca bila centralna tačka odbrane Srbije od poplava i da je sada sve drugačije jer su grad Šabac i cela Mačva potpuno bezbedni što se voda tiče.

Istakao je da je država izdvojila sredstva za te namene i podsetio da je pre šest godina džakovima ovaj deo štićen od poplava jer se decenijama nije ulagalo.

On je posebnu zahvalnost posthumno izrazio inženjeru Zvonku Kociću, nekadašnjem izvršnom direktoru “Srbijavoda” koji je vodio odbranu od poplava 2014. godine, a koji je nedavno umro usled posledica korona virusa.

Ljudi su večni koliko su i njihova dela večna, istakao je ministar Nedimović.

Generalni direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović rekao je da se najteža odbrana od poplava koje su 2014. pogodile Srbiju vodila na teritoriji Šapca bila upravno na lokalitetu te crpne stanice.

Nasip je sada u potpunosti rekonstruisan, i radovi će u julu biti privedeni kraju, rekao je Puzović.

On je dodao da je nasip sada za 1,2 metra viši nego prethodni i u potpunosti je bezbedan.

“Kompletno uzvodno od grada Šapca cela Mačva je zaštićena, a očekuje nas i posao koji podrazumeva da u centralnoj zoni Šapca odradimo jedan deo mobilnog sistema , odnosno da rekonstruišemo još jedan deo nasipa. Mačva je kompletno zaštićena zahvaljujući tome, a građani bezbedni”, rekao je Puzović.

Za realizaciju ovog Projekta obezbeđeno je oko 10 miliona evra iz EU IPA fondova.

Projektom upravljaju eksperti EU Delegacije i JVP “Srbijavode”, koje je kao korisnik izradilo tehničku dokumentaciju.

Nakon katastrofalnih poplava 2014. Vlada Srbije je donela državni program obnove koji je obuhvatao otklanjanje posledica, hitne sanacije na preko 350 lokaliteta koji su imali karakter kritičnih lokaliteta, istražne radove, studije i projekte za unapređenje zaštite na celom području Srbije, a kao prioriteti su odabrani sliv Kolubare, područje Mačve , Paraćin, Valjevo, Svilajnac i Krupanj.

JP “Srbijavode”, Grad Šabac i opština Bogatić dogovorili su se da zajednički finansiraju radove na rekonstrukciji sistema zaštite od poplave na području Mačve.

Što se tiče crpne stanice, istočna zona obuhvata deonicu Drenovac Čevrntija, a vrednost radova koji su obuhvatili rekonstrukciju nasipa dužine 5,3 kilometara je oko četiri miliona evra.

Zapadna zona – deonica Banov Brod -Crna Bara obuhvata kompletnu rekonstrukciju nasipa dužine od 10,8 kilometara.

Puzović je najavio i da će u julu biti završena i investicija kojom je predviđeno navodnjavanje 11.000 hektara zemljišta.

Plan je da se navodnjavanje omogući za još 15.000 hektara zemljišta u naredne tri godine, dodao je.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here