Naslovna Srbija Nedimović: Moramo da izvozimo proizvode, a ne sirovine

Nedimović: Moramo da izvozimo proizvode, a ne sirovine

PODELI

Nacionalna veletržnica treba u budućnosti da bude izlog srpskog agrara i platforma za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na svetska tržišta, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i najavio donošenje zakona o nacionalnoj veletržnici.

Zajednički plan države i Grada Beograda je da nacionalna veletržižnica bude na mestu postojeće Veletržnice Beograd, koja će biti proširena, a u planu su i ulaganja potencijalnih investitora, među kojima je i Al Dahra.

Nedimović je nakon obilaska Veletržinice rekao da će se na nacionalnoj veletržnici naći poljoprivredni proizvodi malih kooperanata u krugu od 100 kilometara oko Beograda.

„Svi ti ljudi imaju muku kako da prodaju svoju robu. Novi zakon o nacionalnoj veletržnici omogućio bi da se na ovom mestu roba prikuplja i prepakuje u skladu sa standardima tržišta na koja izvozimo,” kaže ministar poljoprivrede.

Moramo da izvozimo proizvode, a ne sirovine objasnio je Nedimović i da će nacionalna veletržnica, kao platforma za distribuciju robe po čitavom svetu, omogućiti dalji razvoj srpske poljoprivrede.

Naveo je i dobar položaj veletržnice, jer su u blizini svi auto-putevi, poljoprivredna proizvodnja u Srbiji najveća je u krugu od 100 kilometara oko Beograda, a blizu je i aerodrom.

„Bez logistike u poljoprivredi ne može više ništa da se uradi,” naglasio je Nedimović.

Postojeća Veletržnica je u vlasništvu Grada Beograda, nalazi se na 17 hektara, ima jednu modernu halu i upravnu zgradu, a sada je prilika da Grad Beograd zajedno sa državom napravi nacionalnu veletržnicu.

Nacionalna veletržnica, obuhvatiće mnogo više prostora i postaće mesto sa koga se plasiraju poljoprivredni proizvodi iz Srbije i iz Beograda u svet, a novi zakon bi definisao izgradnju nove hale.

Nedimović je prvi ministar poljoprivrede koji je prepoznao šansu koju ima Veletržnica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here