Naslovna Srbija NEDIMOVIĆ: Obezbedićemo mere za proizvodnju u dužem vremenskom periodu

NEDIMOVIĆ: Obezbedićemo mere za proizvodnju u dužem vremenskom periodu

PODELI

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da treba obezbediti malinarsku proizvodnju za duži vremenski rok i da će zbog toga izaći sa merama koje se tiču sadnog materijala, proširenja tržišta i problema sa elementarnim nepogodama.

Lako je jedne godine se igrati, a treba u dužem vremenskom periodu da se obezbedi malinarska proizvodnja, istakao je ministar Branislav Nedimović u Prijepolju, na sastanku sa predstavnicima opštine i Udruženja malinara “Zlatna malina”.

Najavio je da će izaći sa nekim merama za duži vremenski period koje se tiču i sadnog materijala i problema koji su se javili u vezi sa elementarnim nepogodama, ali i treće stvari koja se tiče razvoja novih tržišta, kako ne bi bili suženi samo na prostor Zapadne Evrope.

Nedimović je povodom aktuelne situacije u vezi sa cenom maline rekao da je jedan veliki otkupljivač maline, koji je sve vreme imao cenu od 100 do 110 dinara, izašao sa cenom od 162 dinara i da će platiti svima koji su predali po staroj ceni.

-Vraćam se na snagu udruženja, na njihovo organizovanje. U ovom trenutku imate 603 otkupljivača i vi ne možete nikad da postignete jedinstvo, ali to je tržišna utakmica, jedni vuku druge, naveo je Nedimović.

Ministar je rekao da ima informacije da će neki na prostoru Arilja izaći sa nešto višom cenom u odnosu ta 162 dinara, jer neće da izgube svoje proizvođače budući da treba i sledeće godine da imaju nekoga ko će da donese malinu.

Predsednik udrženja “Zlatna malina” Mirsad Obućina je rekao da je cena maline u Prijepolju znatno niža nego u nekim drugim opštinama.

-Ono što je dobro je što mi imamo ugovornu akutnu cenu i nadamo se da će hladnjače u našoj opštini poštovati dogovor i podići cenu kao u ostalim opštinama u našem regionu, rekao je Obućina.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović rekao je da su razgovori bili korisni, a da su ministra Nedimovića upoznali i sa ukupnom situacijom u poljoprivredi u toj opštini.

Kako je naveo, razgovarano je o vladinom programu za koji konkurišu poljoprivredni proizvođači iz Prijepolja, a dogovoreno je i nekoliko ključnih stvari.

Kao najvažnije, Zindović je istakao da je dogovoreno da se osposobi granični prelaz Jabuka za fitosanitarni pregled, što je bio jedan od zahteva lokalnih prevoznika i uvoznika određene robe.

-Druga važna tema oko koje smo se načelno dogovorili je realizacija izgradnje transfer stanice i nadam se da ćemo ići ubrzano ka realizaciji tog akutnog problema za našu opštinu, zaključio je Zindović.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Moram da znam – Informisanjem mladih do jakih institucija”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here