Naslovna Srbija Nedimović: Dogovaramo sa Turskom nove kvote za izvoz goveđeg mesa

Nedimović: Dogovaramo sa Turskom nove kvote za izvoz goveđeg mesa

PODELI

Ministri trgovine i poljoprivrede putuju sutra u Ankaru kako bi razgovarali o kvotama za izvoz goveđeg mesa u Tursku.

Imamo bescarinski izvoz, a sutra ćemo razgovarati o kvotama za 2019, da povećamo izvoz jer to možemo, imamo fond za to, ali moramo da radimo na reproduktivnom materijalu – rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističući da će se razgovarati i o suncokretovom ulju, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ministar ističe da je primljen i poziv iz Izraela, kako bi se razgovaralo i o izvozu u tu zemlju.

– Moramo da nađemo balans, zato radimo sa Ministarstvom trgovine kako ne bismo napravili poremećaj. Imamo potencijal, narednih godina rašće tržište goveđeg mesa – rekao je Nedimović, dodajući da će biti dovoljno mesa za domaće potrebe.

Kako je ocenio, ova sezona je bila ekstremna za poljoprivrednike zbog velikog broja kišnih dana i grada, ali žitarice nisu stradale.

Žetva pšenice je završena pre 10, 15 dana, a prinosi su dobri, premda je kvalitet bio lošiji u nekim delovima zemlje. Za izvoz ostaje oko dva miliona tona pšenice, a, kako ministar ističe, dobro je za naše ratare što nema dovoljno pšenice na svetskom tržištu.

– Dobro je rodio i kukuruz, možda je i najbolja godina u odnosu na prethodne – rekao je Nedimović.

Juče je donet nacionalni plan ruralnog razvoja, koji podrazumeva projekcije za 2018, 2019. i 2020. godinu, prenosi RTS.

Cilj je, objašnjava Nedimović, da se napravi predvidljiv sistem, kako bi poljoprivrednici znali da li da očekuju subvencije, sredstva iz fondova EU.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here