Naslovna Magazin Zdravlje Nedovoljno specijalista za palijativno zbrinjavanje

Nedovoljno specijalista za palijativno zbrinjavanje

PODELI
Foto: Opština Pećinci

NOVI SAD – 

U Vojvodini postoji samo jedan lekar specijalista palijativnog zbrinjavanja. U zdravstvenim ustanovama u pokrajini, funkcionišu odeljenja namenjana za zbrinjavanje umirućih pacijenata, ali njihovi kapaciteti, kao i stručni kadar, nisu dovoljni za trenutne potrebe. Kako bi se u budućnosti donekle regulisala ta oblast i kako bi takvi pacijenti dobili pravo na dostojan život, neophodno je obezbediti specijalizovane ustanove za njihovo zbrinjavanje i edukovati zdravstvene radnike.

Zahvaljujući projektu prekogranične saradnje sa Republikom Hrvatskom, u okviru Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici od 2017. postoji odeljenje za palijativno zbrinjavanje. Plan za naredni period jeste da se kapaciteti prošire na 33 kreveta, a danas situacija izgleda ovako:

“U bolnici u Sremskoj Mitrovici trenutno ima 10 kreveta za palijativnu negu, što nije dovoljno s obzirom na trenutnu situaciju, ali trenutno ne postoje uslovi da bi to proširili”, izjavio je za RTV dr Živko Vrcelj, direktor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici.

Slična je priča i sa ostalim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Ta oblast danas funkcioniše samo na nivou civilnog društva i privatnog sektora.

Takav je Bel Hospis u Beogradu, jedina specijalizovana ustanova koja pruža usluge palijativnog zbrinjavanja onkoloških pacijenata i pomaže njhovim porodicama.

Godišnje prođe više od hiljadu ljudi, a sve njihove usluge su besplatne. Funkcionišu na principu dnevnog centra, ali i kućnog zbrinjavanja.

“Pacijentu a i članovima porodice pored medicinskih usluga pružamo i psihosocijalne usluge i podršku, kako pacijentu tako i članovima njihoveporodice. Psiholog može da izađe na teren, da obiđe pacijenta, da pruži usluge pacijentu i porodici. Imamo i negovateljicu u timu koja može jednom do dva puta da ode i obuđe, okupa”, izjavila je Bojana Vučković, Bell Hospice.

Palijativno zbrinjavaje deo je ljudskog prava čoveka na dostojanstvo i pripada jednako svim građanima i građankama, kaže pokrajinski ombudman Zopran Pavlović.

Trenutna situacija po tom pitanju nije zadovoljavajuća pa je obaveza za naredni obezbediti specijalizovane objekte na nivou države i edukovati medicinsko osoblje.

“Društvo u celini mora da shvati da ti pacijenti i ti bolesnici imaju svoja ljudska prava i dostojanstvo i da na taj način treba da žive, znači hoćemo da utičemo da se oforme posebne jedinice koje bi služile isključivo za palijativno zbrinjavanje i da to nije samo stvar društva u celini”, kaže za RTV prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudman.

Broj pacijenata kojima je potrebno palijativno zbrinjavanje veći je nego ranije, dodaje Pavlović, a s obzirom na to da je reč o ljudima koji umiru, mora se voditi računa i o profesionalcima koji sa takvim pacijentima rade. Da bi im pružili adekvatnu uslugu, takvo medicinsko osoblje takođe zaslužuje psihološku podršku, ističe zaštitnik građana Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here