Naslovna Srem Ruma U pogonu novih 200 gumara: Nekadašnja “Rumaguma” u vlasništvu Šveđana JAČA

U pogonu novih 200 gumara: Nekadašnja “Rumaguma” u vlasništvu Šveđana JAČA

PODELI

Švedska kompanija “Treleborg”, novi vlasnik Rumske fabrike, jača i širi proizvodnju. Investicija vredna 23 miliona evra. Lideri među izvoznicima u Sremu.

ŠVEDSKI “Treleborg”, koji je pre dve godine preuzeo fabriku za proizvodnju pneumatika za poljoprivredna i industrijska vozila od češkog “Mitasa”, u Rumi privodi kraju izgradnju novog pogona u svom fabričkom krugu. Investiciju vrednu više od 23 miliona evra čine hala i oprema na površini od 24.500 metara kvadratnih i skladišni prostor od 10.000 kvadrata. Kako kaže Đorđe Jeftić, direktor ove firme, koji inače prvi put govori za medije, do kraja godine u gumari će biti ukupno 600 radnika, što i jeste bio plan novog gazde.

Od dana kada je prvi put počela proizvodnju traktorskih guma, rumska gumara punih 37 godina opstaje na tržištu. Nekadašnji lider u proizvodnji pneumatika u bivšoj Jugoslaviji preživeo je vreme tranzicije, privatizacija, krize i uspeo da zadrži dugu tradiciju svoje proizvodnje.

– Iako su se svih tih godina menjali vlasnici, gumara nije prestajala sa radom. Svaka ta kompanija sukcesivno je ulagala u mašine, opremu, kako bi i dalje zadržala kvalitet proizvoda i očuvala tržište – ističe direktor Jeftić.

Mada su svi ti vlasnici imali isti plan o širenju proizvodnje, tek posle skoro deceniju, to je za rukom pošlo “Treleborgu”, da započne gradnju hale i to u maju prošle godine. Završetak i otvaranje očekuju se u prvoj polovini 2019.

– U novom proizvodnom objektu posao će naći oko 200 radnika. Prema planu kompanije, ove godine treba da se zaposli 45, sledeće 85 radnika i ostatak 2020. – govori Jeftić, dodajući da je konkurs za radnike stalno otvoren.

Novi proizvodni pogon “Treleborga”

Foto: Novosti

Izgradnjom novog pogona kompanije, koja, inače, 85 odsto proizvoda isporučuje u zemlje EU, povećaće se i izvozni poslovi. Tako će i ubuduće gumara biti lider među izvoznicima u Sremu, što je na nivou prošle godine iznosilo oko 38,2 miliona evra. Gotovo dvostruko povećanje proizvodnje, završetkom nove hale, doneće i znatno veći izvoz, ali i širenje asortimana.

– Ove godine počeli smo novu proizvodnju pneumatika, i to za vozila koja se koriste u šumarstvu. Te gume su težine do 600 kilograma. U planu nam je da širimo svoj radijalni i dijagonalni program, ali i da zadržimo kvalitet – naglašava Jeftić.

LIDER

ŠVEDSKA kompanija “Treleborg” osnovana je 1905. godine i jedna je od najznačajnijih proizvođača i lider u sferi polimerskih proizvoda sa više od 100 fabrika u 40 zemalja.

OSNOVANA DAVNE 1985.

FABRIKU “Rumaguma” koja je osnovana 1981. godine prvi put je privatizovao 2003. američki “Galaksi”, a onda pet godina kasnije fabriku otkupio češki “Mitas”, koji 2016. postaje deo kompanije “Treleborg”, kada i ovdašnja gumara prelazi u njegovo vlasništvo.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here