Naslovna Srem Fruška gora “Nema bojazni od masovne gradnje, Fruška gora ostaje ljubiteljima prirode”

“Nema bojazni od masovne gradnje, Fruška gora ostaje ljubiteljima prirode”

PODELI
Foto: Epic Adventure

Prirodna dobra Fruške gore će, kao i uvek, ostati otvorena za sve ljubitelje prirode, saopšteno je.

Uprkos pisanju pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori od strane vlasnika kompanije “Galens”, tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti “oduzeti” od građana i da će na istom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, ovakvi navodi nisu provereni niti tačni, dodaje se u saopštenju.

Naime, kako se navodi, “istina je da je kupljeno 205 parcela, ali ne postoji nikakva bojazan da će se na njima graditi veći stambeni ili turistički objekti, budući da je namera vlasnika kompanije ‘Galens’, koji je te parcele kupio, da na ovom gazdinstvu živi sa svojom porodicom i bavi se stočarstvom i pčelarstvom”. Radi se o poljoprivrednim parcelama koje su podeljene na dva poteza. Jedan deo se odnosi na Sremske Karlovce (Banstol, Dobrilovac i Doku) koje su privedene nameni kao voćnjaci i vinogradi. Drugi deo, odnosi se se na poljopriredno zemljište na potezu Rakovac (uglavnom van zone Nacionalnog parka).

“Sve PG formirane su tako što je deo poljoprivrednih parcela kupljen od fizičkih lica, a deo zakupljen dugoročno. Na pomenutim katastrarskim parcelama ne postoji upisana žuta planinska staza, a RGZ je javno dostupan svima i samim tim, lako proverljiv. Kao i parcele, I vidikovac ‘Kesten’, je i pre ove kupovine bio vlasništvo više fizičkih lica, te je jedino što se sada menja, ime vlasnika”, dodaje se.

Planinari i organizovane posete turista koji su i do sada uživali u njegovim lepotama, biće i ubuduće uvek dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo gde će im biti ponuđeno srdačno, i pre svega, domaćinsko gostoprimstvo. Naravno, piše u tkstu saopštenja, nakon što se sve privede nameni.

Takođe, vanredni nadzor Pokrajinske inspekcije Zavoda za zaštitu prirode je trenutno u toku, i očekuje se zapisnik čiji će zahtevi biti apsolutno ispunjeni. Takav pristup bio je praksa i do sada, jer su svi radove izvođeni u skladu sa uslovima Zavoda, zaključuje se.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here