Naslovna Srem Ruma Nema zahteva za izgradnju fabrike za otkup medicinskog otpada u Rumi?

Nema zahteva za izgradnju fabrike za otkup medicinskog otpada u Rumi?

PODELI
Foto: Nenad Milivojčević

Predsednik Opštine Ruma osudio je negativnu kampanju koja se vodi pod sloganom “Zaustavimo trovanje Rume”, ističući da se cela propaganda zasniva na pretpostavkama i da se sa javnošću zlonamerno manipuliše, kao i da je parcela “Sinofarmu” prodata iz ekonomskih razloga još pre skoro dve godine i da je za to ostvaren prihod u budžetu Opštine Ruma.

“Skoro dve godine oni su vlasnici te parcele i ništa se ne dešava”, naglasio je Mančić i dodao da čak nije upućen ni zahtev za gradnju bilo kakve fabrike.

“Ljudi se bukvalno više nisu pojavili u Rumi i nisu uputili ni jedan zahtev za gradnju bilo kakve fabrike ili pogona. Opština Ruma neće dozvoliti nikakvu preradu otpada na našoj teritoriji, niti postoji promil šanse da se ovde napravi, kako je rečeno, spalionica medicinskog otpada. Investitor čak može i da sagradi objekat, ali ne može da obavlja bilo kakvu delatnost, dok ne ispoštuje sve složene propise ove države, a prvi uslov je Elaborat o zaštiti životne sredine. To je zaista suluda i neistinita tvrdnja i takvo postrojenje koliko čujem, ne računajući Mađarsku, ne postoji u okruženju,”, poručio je Mančić.

Pismo o namerama “Sinofarma”

“Pismo o namerama “Sinofarma” je bilo jasno: otkup medicinskog otpada i sterilizacija, ali još jednom ponavljam, ni to nije moguće ako se ne bude koristila zelena tehnologija i prethodno usvojio Elaborat o zaštiti životne sredine. O svemu tome će se u Skupštini, ako uopšte dođe do konkretizacije, razgovarati i građani mogu da budu spokojni”, objasnio je Mančić.

Na XVI sednici SO Ruma, našao se i predlog da se u dnevni red uvrsti i rasprava o navodnoj izgradnji fabrike medicinskog otpada, koji nije usvojen. Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević kazao je da Predlog za Izmenu i dopunu dnevnog reda nije prihvaćen zato što nije postojao nijedan razlog da se ta rasprava otvara, s obzirom da se ne može raspravljati o nečemu što se još nije dogodilo.

“Nečijom voljom iz nama nepoznatih razloga napravljena je jedna negativna atmosfera, a činjenica je da nema zahteva za izgradnju bilo kakvog objekta za preradu medicinskog otpada. Svim odbornicima je poznato da svaka odluka vezana za investicije, pa i elaborat o zaštiti životne sredine, prethodno mora proći skupštinsku proceduru. Niko se još nije ni obratio sa zahtevom da se bilo šta gradi i ako uopšte dođe do te priče o eventualnom pokretanju neke delatnosti i gradnji nekakvog objekta na toj parceli, mi ćemo to naravno imati kao temu dnevnog reda, istakao je Kovačević.

Predsednik Mančić istakao je da Opština Ruma brine o zaštiti životne sredine i da je dokaz za to i izgradnja prečistača otpadnih zona za industrijsku zonu “Rumen”.

“80 odsto otpadne vode iz “Hačinsona” može da ide u kanalizaciju, ali mi zbog onih drugih 20 odsto to ne dozvoljavamo i uspeli smo da uz pomoć države omogućimo izgradnju prečistača. Svi znaju da i sa ekološkog aspekta mnogo više problema Srbija ima sa starim postrojenjima koja su izgrađena pre više decenija, po tadašnjim standardima, nego sa novim fabrikama gde je potrebno ispoštovati moderne procedure i uslove”, zaključio je Mančić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here