Naslovna Svet Nemačka preporučila buster dozu za decu od 12 do 17 godina

Nemačka preporučila buster dozu za decu od 12 do 17 godina

PODELI
Foto: Shutterstock/siam.pukkato

Nemačko vakcinaciono savetodavno telo preporučilo je danas da sva deca uzrasta između 12 i 17 godina prime buster dozu vakcine protiv korona virusa.

Kako navodi agencija Rojters, Nemačka je za protekla 24 časa prijavila novi dnevni rekord – više od 81.000 pozitivnih slučajeva korona virusom.

Posle Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Mađarske, Nemačka je među prvim zemljama u svetu koje su dale preporuku za vakcinaciju dece tog uzrasta.

– Trenutna situacija sa naglim povećanjem broja slučajeva izazvanih omikronom i strahovitim posledicama po zdravstveni sistem u Nemačkoj, čini neophodnim produženje kampanje vakcinacije, saopštilo je savetodavno telo, poznato i pod nazivom STIKO.

STIKO u saopštenju navodi da bi treća doza trebalo da bude Fajzer/Biontek vakcina, koju bi deca trebalo da prime najranije tri meseca od primljene druge doze vakcine.

Takođe se dodaje da su rizici od teških neželjenih efekata veoma niski, dok su podaci o efikasnosti i bezbednosti buster doze za decu od 12 do 17 godina i dalje ograničeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here