Naslovna Magazin Zdravlje Nepovoljna epidemijska situacija, danas zaseda Krizni štab

Nepovoljna epidemijska situacija, danas zaseda Krizni štab

PODELI
foto: ilustracija

Od početka pandemije u martu ove godine, u Srbiji je od kovida-19 obolelo 55.676 osoba, a preminulo je 861. U podne sednica Kriznog štaba.

I danas je najviše novobolelih u Beogradu – 44 odsto. Novi Sad je danima u vrhu po broju zaraženih, zato su uveli četiri nove mere i dve preporuke.

Od 7. do 30. novembra zabranjuje se rad bazena, spa-centara i sauna, i sve manifestacije, osim kulturno-umetničkih sa 100 posetilaca. Zabranjuju se i sportske manifestacije, osim redovnih takmičenja, bez publike.

Na lečenju u bolnicama je 2.125 pacijenata, hiljadu više nego pre samo nedelju dana.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti jer je neophodno obezbediti striktno poštovanje mera kako bi se zaštitili zdravlje i životi građana, sačuvao zdravstveni sistem, kao i privreda zemlje.

Visina kazni za one koji ne nose masku u zatvorenom prostoru i za nepoštovanje fizičke distance, ostaće nepromenjena (5.000 dinara za fizička lica i 50.000 do 300.000 za pravna lica), ali će njihova primena biti brža i efikasnija.

Na sednici je doneta odluka da se zaposlenima u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova jednokratno isplati novčana pomoć od 10.000 dinara.

Zbog trenutne epidemiološke situacije Krizni štab će razmotriti uvođenje drugačije organizacije nastave u osnovnim i srednjim školama, u najboljem interesu učenika i zaposlenih, kaže ministar prosvete Branko Ružić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here