Naslovna Deca Nepresušna dečja mašta na biber crepu

Nepresušna dečja mašta na biber crepu

PODELI
Foto: Opština Pećinci

Autentičan i lep ambijent dvorišta Lovačkog doma u Donjem Tovarniku, juče je bio ispunjen dečjom grajom i maštom, tokom 4. Likovne kolonije, u organizaciji Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“, u saradnji sa Savetom mesne zajednice i Udruženjem žena „Sunčev cvet“ iz Donjeg Tovarnika, a pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

Na ovogodišnjoj Koloniji učestvovali su učenici sve tri osnovne škole sa teritorije pećinačke opštine, Srednje tehničke škole „Milenko Verkić Neša“, polaznici Predškolske ustanove „Vlada Obradović kameni“ iz Donjeg Tovarnika, korisnici Dnevnog boravka za decu i mlade sa smetnjama u razvoju iz Subotišta, kao i gosti iz osnovne škole iz Buđanovaca i Gimnazije iz Rume. Kako nam je rekla direktorica pećinačke osnovne škole Milijana Srdić i ove godine Likovna kolonija održava se povodom obeležavanja Dečije nedelje, a tema su motivi iz Srema.

„Deca se zaista rado odazivaju na našu Likovnu koloniju, jer su u mogućnosti da primene neke nove tehnike, da se upoznaju sa likovnom umetnošću, a ujedno se i druže i razmenjuju iskustva u ovom neobičnom i prelepom ambijentu autentičnom za ovaj sremski kraj. Naravno, dugujemo zahvalnost našoj lokalnoj samoupravi, tovarničkoj Mesnoj zajednici i Lovačkom društvu što su nam pomogli da organizujemo ovako lepu i uspešnu manifestaciju, ali i članicama UŽ “Sunčev cvet” koje su pomogle u organizaciji” – rekla je Srdić.

Predsednik Saveta mesne zajednice Donji Tovarnik, Milan Aleksić, nije krio zadovoljstvo zbog ove lepe manifestacije, a kako nam je rekao članovi Saveta će i ubuduće pomoći svaki ovakav događaj.

“Nama puno znači kada vidimo da je dvorište našeg Lovačkog doma danas ispunjeno decom i dečjom grajom, jer mi želimo da naš Lovački dom ne bude samo mesto okupljanja lovaca, nego svih naših građana, a prvenstveno dece. Lep je ambijent, sa autentičnim detaljima, zanimljiv i prilagođen deci” – kazao je Aleksić.

Svinjarska koleba, koja se nalazi u dvorištu Lovačkog doma, jedna je od turističkih lokaliteta, koje rado posećuju turisti, a po rečima Ljubice Bošković direktorice pećinačke TO, pravo je zadovoljstvo družiti se sa decom i pokloniti im ovakav jedan dan.

“Ono što mi u Opštini Pećinci i Turističkoj organizaciji pre svega želimo, to je da stvorimo idealne uslove za život naše dece, ali i niz zanimljivih sadržaja za decu koja nam dolaze u posetu. Sve je više turista koji dolaze da pogledaju Lovački dom i Svinjarsku kolebu, tako da je uživanje videti ovaj lokalitet ispunjen decom. Takođe, drago mi je da je sve više dece učesnika na Koloniji, a mi ćemo se potruditi da maksimalno ispromovišemo ovu manifestaciju, kao i da je uvrstimo u našu turističku ponudu” – izjavila je Bošković.

Četrdesetšestoro učesnika ovogodišnje kolonije juče se družilo i stvaralo nova mala umetnička dela, a kako nam je rekla Vesna Luković, nastavnica likovnog u pećinačkoj školi, deca su tehnikom dekupaž stvarala motive Srema na biber crepu.

“Dekupaž je veoma stara tehnika, zanimljiva i laka za izradu. Deca se danas igraju i druže, ali pre svega pokušavaju da naprave kompoziciju sa motivom Srema na biber crepu. Naravno, svaki naš mali umetnik da svoj lični pečat u vidu crteža koji doradi, ili u vidu neke slike koju doslika. Najbitnije je da deca uče jedni od drugih, jer tako se sve lakše savlada, a dečja mašta, koja je nepresušna, je dragocena” – rekla je Luković, i dodala da je zahvaljujući pomoći lokalne samouprave i Mesne zajednice obezbeđen kompletan materijal za jučerašnju Likovnu koloniju i posluženje, kao i knjige iz sveta likovne umetnosti koje su uručene svakoj školi učesnici, a Turistička organizacija je obezbedila za sve učesnike lepe poklone sa mapom Vojvodine, flajerima Svinjarske kolebe i opštine Pećinci.

Tokom trosatnog druženja učesnika Likovne kolonije, dvorište Lovačkog doma krasila je i izložba članica tovarničkog Udruženja žena „Sunčev cvet“, koje su izložile svoje radove posvećene istoriji i tradiciji Srema, ali i pripremile tople i mirisne krofne za sve učesnike Kolonije.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here