Naslovna Srem Neštin: Niži porez u petoj zoni, na margini

Neštin: Niži porez u petoj zoni, na margini

PODELI
Foto: dnevnik

BAČKA PALANKA: Mesna zajednica u Neštinu svojevremeno je pokrenula inicijativu za usklađivanje visine poreza na imovinu sa iznosima ovog poreza sa susednim, odnosno pograničnim opštinama Šidom i Beočinom.

Takvu inicijativu prihvatili su odbornici Skupštine opštine Bačka Palanka i doneli odluku o određivanju zona za utvrđivanje poreza na imovinu na teritoriji ove opštine.

Pored do sada postojeće četiri zone za utvrđivanje poreza na imovinu uvedena je i peta zona – Neštin i Vizića, dva sela koja administrativno pripadaju bačkopalanačkoj opštini, a geografiski su u Sremu, odnosno na desnoj obali Dunavi.

Interesantno je da su od ranije Neštin i Vizić u svemu, sem u plaćanju poreza na imovinu, proglašeni kao marginalana, odnosno područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Prethodnom odlukom porez na imovinu u Neštinu i Viziću bio je više nego duplo veći nego u beočinskoj i šidskoj opštini.

Cena kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Neštinu, po kojoj se računalo oporezivanje, na primer, iznosila je 136 dinara, a u atarima susednih opština 60 dinara. Čak i nadležni priznaju da to nije bilo realno ni logično, pa novim obračunom cena kvadrata u ataru Neština i Vizića iznosi 80 dinara što je ralnije, kako je to konstatovao i Strahinja Knežević, rukovodilac Odeljenja za utvrđivanje i naplatu javnih prihoda bačkopalanačke opštine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here