Naslovna Srem Pećinci Neumorne već dve decenije

Neumorne već dve decenije

PODELI
Foto: Opština Pećinci

Udruženje žena “Sremica” iz Pećinaca, već dvadeset godina aktivno neguju tradiciju svoga kraja, a 16. januara 2000. godine prvi put su se sastale i osnovale udruženje. Po rečima predsednice ovog udruženja Mare Milovanović, tokom dve decenije postojanja umesile su na tone starinskih kolača, posetile više stotina manifestacija na kojima su prikazivale mladima i podsećale starije na starinske, ali i nove rukotvorine.

“Prvih godina sastajale smo se u čitaonici Narodne biblioteke, da bi smo kasnije dobile prostorije gde se i danas sastajemo. Naš prostor osmislile smo kao etno sobu, gde sve članice sa uživanjem mese kolače, vezu, heklaju, što kasnije izlažemo na brojnim manifestacijama.

Prva manifestacija koju smo organizovale bila je “Kolači naših baka” i ona traje i danas, a broj udruženja koja posećuju se povećava iz godine u godinu. Pre 10 godina prvi put smo izlagale van granica naše zemlje u Sloveniji, zatim u Republici Srpskoj i na Kosovu i Metohiji, a svuda smo se trudile da sa ponosom predstavljamo našu opštinu i Srbiju.

Takođe, trudimo se da se uključimo u humanitarne akcije, a uspešno sarađujemo i sa kulturno-prosvetnim, zdravstvenim i drugim insitucijala u našoj opštini. Naravno, sve ove godine postojimo zahvaljujući trudu i radu koji smo ostvarile uz pomoć pećinačke lokalne samouprave” – rekla je Milovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here