Naslovna Srem Sremska Mitrovica NEVIĐENO u Srbiji! Iz Save kod Sremske Mitrovice IZRONILA “NEMAN”: Meštani u...

NEVIĐENO u Srbiji! Iz Save kod Sremske Mitrovice IZRONILA “NEMAN”: Meštani u POTPUNOM ŠOKU (FOTO)

PODELI
Foto: Mladen Mojić

Stanovnici Sremske Mitrovice prošle nedelje prisustvovali su nesvakidašnjem prizoru, a Vesna Belić je to i zabeležila fotografijama. Na obali Save grupa muškaraca je sa rečnog dna izvukla neobičan drveni čamac. Nagađalo se da je star nekoliko hiljada godina, no direktor Muzeja Srema, Saša Bugadžija, osporio je polemisanja i objasnio o kakvom čamcu se zapravo radi.

Čamac koji je dopremljen u Muzej Srema znatno je mlađi od početne pretpostavke njegovih nalazača i javnosti koja je videvši slike drvene konstrukcije koja podseća na drevna plovila donela zaključak da se radi o nalazu starom preko 2.000 godina.

STRAVIČNE POSLEDICE: Zbog NATO bombardovanja ljudi i dalje MASOVNO UMIRU!

Kako ističe direktor Muzeja Srema Saša Bugadžija, ovaj oblik čamca je korišćen u dugom vremenskom periodu, od praistorije pa sve do Turaka i otuda početna zabuna oko njegove starosti.

– Bez ekspertize mi ne možemo biti u potpunosti sigurni koliko je čamac star, ali prema onome što sada znamo, a to najčešće ne odstupa od konačne istine, sigurno je da nije star nekoliko hiljada godina, koliko je bilo reči, već datira iz vremena turske dominacije na ovim prostorima. Bilo kako bilo, radi se o retkom i izuzetno vrednom nalazu koji predstavlja značajno kulturno dobro i tako se prema njemu i odnosimo. Dalja analiza podrazumeva dublju analizu drveta, ali ne verujem da će biti većih odstupanja od trenutnih pretpostavki. Kada brod bude poslat u Zagreb, gde će se obaviti ispitivanja, moći ćemo da kažemo nešto više – naglašava Bugadžija.

Grad Sremska Mitrovica: Prateća izuzetna destinacija Evrope

Ipak, prema prvim stručnim nalazima koji su objavljeni u Muzeju Srema, brod je napravljen od hrasta u jednom komadu.

– Radi o monoksilu, rađenom od jednog drveta, najverovatnije hrasta i to u periodu između 16. i 18. veka. Čamac je dugačak deset metara, na njemu su vidljivi tragovi dorade, a uočljivi su i metalni ubojci za jačanje konstrukcije – dodao je prvi čovek muzeja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here