Naslovna Srem NEXE i Polet: Poslovanje sa fokusom na zaštitu životne sredine, u skladu...

NEXE i Polet: Poslovanje sa fokusom na zaštitu životne sredine, u skladu sa zakonom

PODELI

Novi Bečej, 19. jul 2021. – Polet a.d. Novi Bečej, članica poslovnog sistema NEXE, oglašava se u vezi sa objavom Udruženja građana „Karlovački vinogradi“ na temu peticije koje je to Udruženje pokrenulo, a u kojoj se poslovanje Poletove fabrike cigle Stražilovo u Sremskim Karlovcima veže za prakse koje se u toj fabrici ne primenjuju, posebno u pogledu zaštite životne sredine.

Sve kompanije poslovnog sistema NEXE, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, već dugi niz godina rade na modernizaciji i unapređenju procesa, proizvoda, energetske efikasnosti s fokusom na zaštitu životne sredine u celom proizvodnom procesu, a poslovanje je usklađeno sa zakonskim propisima.

Ista politika poslovanja primenjuje se i u Poletu a.d. koji zapošljava 364 radnika, od kojih u proizvodnji cigle u Sremskim Karlovcima radi 113.
Fabrika cigle Stražilovo u Sremskim Karlovcima, s tradicijom dugom ceo vek, predvodnik je ciglarske industrije u Srbiji kao prva fabrika s ugrađenim filterom. Svi izveštaji iz 2020. godine pokazuju da vrednosti ne prelaze granične vrednosti emisije koje su definisane Uredbom o graničnim vrednostima emisije štetnih materija u vazduh iz stacionarnih izvora.

Nexe.rs

Osim toga, u proizvodnji se kontinuirano radi na unapređenju energetske efikasnosti, pa tako podaci o potrošnji primarne energije u proizvodnji Stražilova pokazuju trend smanjenja od 14,5 odsto u 2020. godini u odnosu na prethodnu. Prosečno smanjenje u proteklih pet godina je gotovo 2,5 odsto godišnje.

Energetski indikator za potrošnju energije goriva u zadnjih pet godina pokazuje trend smanjenja od 3,1 odsto, dok energetski indikator za potrošnju električne energije u zadnjih pet godina pokazuje prosečno smanjenje od 1% godišnje.

Nexe.rs

“Svesni smo naše obaveze kontinuiranog unapređenja procesa u cilju povećanja stepena zaštite životne sredine, potrošnje energije i poboljšanja energetske efikasnosti, a na čemu i mi, kao i sve članice poslovnog sistema NEXE, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, već dugo radimo. Prioritet nam je poboljšanje procesa primenom novih tehnoloških rešenja kojima se uticaj na životnu sredinu minimalizuje. Od 2003. do danas u naše kompanije je uloženo gotovo 55 miliona eura, od čega u proizvodnju cigle u Sremskim Karlovcima više od 16 miliona. Takođe, u procesu smo izrade novog Rudarskog projekta, koji će u potpunosti biti usklađen s prostornim planom kojim se definiše polje rezervirano za eksploataciju mineralnih sirovina, i sve je u skladu sa rešenjima Pokrajinskog Sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine iz 2004. i njegovim izmenama iz 2011. Rudarskim projektom biće definisani svi zahtevi vezani uz eksploataciju sirovine i razrađeni smerovi, kako za rekultivaciju prostora na kojima je eksploatacija izvršena, tako i svih procesa s ciljem dodatnog unapređenja zaštite životne sredine u svim aspektima” ,izjavila je Majda Petković, direktor kompanije Polet a.d. Novi Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here