Naslovna Poljoprivreda Nikad viša cena maline, ali primetan pad proizvodnje – šta kažu izvoznici?

Nikad viša cena maline, ali primetan pad proizvodnje – šta kažu izvoznici?

PODELI
Foto: Depositphotoss

Ovogodišnji rod maline procenjuje se između 80.000 i 90.000 tona. 2021. godinu obeležila je najveća otkupna cena do sada, koja se u zavisnosti od područja uzgajanja kretala između 400 i 450 dinara po kilogramu.

Povećana je vrednost izvoza, ali se malinari suočavaju sa velikim izazovima među kojima su primetan pad proizvodnje i manji obim poslovanja, istaknuto je na sastanku Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća u Privrednoj komori Srbije.

Pad proizvodnje posledica je nepovoljnih vremenskih prilika, opšteg stanja zasada malina, kvaliteta sadnog materijala, deficita stručnog kadra i nedostatka sezonske radne snage, ali i načina primene agrotehničkih mera i nekontrolisane primene sredstava za zaštitu bilja.

Tokom 2021. i 2020. godine, kako objašnjavaju prerađivači i izvoznici maline, u svetu je izražen značajan deficit kako ovog, tako i ostalog jagodastog voća, koji je prevashodno uslovila ogromna potražnja izazvana pandemijom Virusa korona i znatno umanjen rod u ostalim zemljama koje se bave ovom proizvodnjom.

Naše maline najviše se jedu u Zapadnoj Evropi

Za deset meseci tekuće godine, malina je iz Srbije izvezena u vrednosti od 290 miliona evra za razliku od 2020. godine kada je za isti period vrednost izvoza iznosila 215 miliona evra. I dalje su vodeća izvozna tržišta za srpsku malinu Nemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija i SAD, gde se ove godine postiže znatno veća cena nego u evropskim zemljama.

Na sastanku je posebno istaknuto da je ovogodišnji rast cena prema kupcima u inostranstvu doveo do manjeg obima poslovanja, pa čak i do gubitka stalnih kupaca, što se može negativno odraziti na potražnju u narednoj godini, jer su se neki kupci opredelili za druge vrste voća, pre svega prerađivački sektor.

Kompanije koje su učestvovale na sastanku, a istovremeno su najveći izvoznici maline iz Srbije, jedinstvene su u stavu, da je neophodno najpre utvrditi realne površine pod zasadima maline kao i količine koje se proizvode na godišnjem nivou.

Ova godina je ukazala da treba posvetiti posebnu pažnju načinu planiranja proizvodnje u narednoj godini kako bi se blagovremeno pripremili na moguće situacije koje mogu nastati iz aktuelnih nedostataka i visokih cena đubriva, rasta cene energenata, radne snage i ostalih inputa ne samo u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji već i u preradi, pakovanju, ali i transportu robe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here