Naslovna Srem NIKO NEĆE U ČOBANE: U Sremu mesečna zarada do 600 evra!

NIKO NEĆE U ČOBANE: U Sremu mesečna zarada do 600 evra!

PODELI

U Vojvodini niko neće u čobane ni za platu od 600 evra mesečno, a oni koji prihvate taj posao kriju ga od okoline kao “zmija noge”.

Tako dva čobanina u selu Pavlovci, sremska opština Ruma, čuvanje 56 krava naplaćuju od meštana mesečno po 56.000 dinara (oko 460 evra), ali ne žele da to neko zna.

Oni priznaju da čobanskom zaradom hrane decu i porodicu, ali ni po koju cenu ne žele da se o tom priča ili još više piše, da se ne bi brukali “pred svetom”.

Kako piše novosadski “Dnevnik”, te čobane meštani ne bi menjali ni za šta na svetu, jer svoj posao obavljaju više nego pošteno i savesno.

Meštani banatskih sela muku muče da nađu čuvara ovaca, jer niko neće da se prihvati čobanskog štapa, ni za garantovanu zaradu od 200 do 600 evra mesečno.

Sve to još više čudi kad se zna da u Banatu nekoliko stotina radno sposobnih ljudi prima socijalnu pomoć, koja je višestruko niža od ponuđene čobanske zarade.

Prema navodima “Dnevnika”, u slučaju čobana pobedila je samo u Srbiji znana logika, da je bolje sedeti kući, nego raditi posao kojeg se stidiš, makar on bio više nego dobro plaćen.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji je krajem juna ove godine, registrovano je 659.698 nezaposlenih.

Od tog broja jedna trećina su mladi, a više od polovina njih je bez osnovne ili sa osnovnom školom i zanatom.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Moram da znam – Informisanjem mladih do jakih institucija”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here