Naslovna Srbija #NISAMPRIJAVILA: Žrtve nasilja javno progovorile o maltretiranjima, silovanjima, sipanju droge u piće

#NISAMPRIJAVILA: Žrtve nasilja javno progovorile o maltretiranjima, silovanjima, sipanju droge u piće

PODELI
Foto: Pixabay

“Spajking” nije samo stavljanje droge u piće, već i povećavanje količine alkohola da bi se osoba brže napila, naravno, bez njenog znanja, pa samim tim predstavlja vid nasilja.

Smanjuju se inhibicije i osobu koja je žrtva “spajkovanja” lakše je nagovoriti na određene aktivnosti koje inače ne bi praktikovala. U ekstremnim slučajevima može doći do gubitka svesti i seksualnog nasilja, ali i smrti. 

Nekada je spominjanje “droge za silovanje” zvučalo kao nešto daleko, čega nema kod nas, ali izgleda da više nije tako.

Kako piše Noizz, sredinom ove godine se u medijima pojavila vest da se nova droga GHB, koja briše pamćenje i može da se koristiti za silovanje, može naći i u Srbiji. Danas devojke iz Beograda i Novog Sada na društvenim mrežama pišu kako su im u klubovima zaista sipali ovaj opijat u piće.

Saznaje se da je sve krenulo od jedne Novosađanke koja je opisala kako su joj se drugarice “provele” u noćnom provodu, a čija prepiska je objavljena na Instagram profilu “Ovarijum”.

– Pričali su mi kako su drugaricama sipali drogu u piće, tj ono da ih uspavaju. Njih dve popile po dva koktela, kažu taj drugi je imao malo slaniji ukus. Hvala Bogu, otišle su odmah posle toga, jednoj počelo da se muti u glavu kad je ulazila u kuću, druga se onesvestila u krevetu. Kažu da ciljaju tako kada dve devojke idu – glasi poruka, koja je kasnije i druge devojke navela da napišu svoja iskustva, a koju je preneo Noizz.

Nakon prvih objava na društvenim mrežama, sve više zlostavljanih žena se ohabrilo da ispričaju svoju priču i da navedu razlog zbog kojih ranije nisu prijavile.

“Spajking žrtva lično” je na Tviteru detaljno opisala sled događaja koje su je, nakon ovih dešavanja, dovele u stanje teške depresije i dva pokušaja samoubistva.

Njena priča, kako navodi počinje pre 4 godine, kada je imala 20 godina i kada se, kao “mlada, naivna, lakoverna, večiti optimista, osoba koja neizmerno veruje ljudima, iz manjeg mesta doseljavam se na studije u Novi Sad”. Šta je dalje bilo, pročitajte na ovom NALOGU.

Nije ni važno ko je svoju priču ispričao prvi, bitno je da se mnoštvo devojaka i žena odvažilo da ispriča svoja teška iskustva i pod heštegom #nisamprijavila stavi do znanja javnosti da su one žrtve i da se potegne pitanje nasilnika koji za sada još nisu odgovarali. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here