Naslovna Hronika NJEGOVA MOLBA JE ODBIJENA Otkrivamo kako živi Đinđićev ubica! Zemunci mu prete,...

NJEGOVA MOLBA JE ODBIJENA Otkrivamo kako živi Đinđićev ubica! Zemunci mu prete, a jedna stvar je posebno čudna!

PODELI
Foto: alo

Atentatora na premijera Srbije Zorana Đinđića nisu hteli da puste na slobodu!

* Krsmanović, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva srpskog premijera, tražio je da ga puste ranije na slobodu jer je izdržao dve trećine kazne

* Njegova molba je odbijena, saznaje „Alo!“ od izvora iz pravosuđa

* Kaznu izdržava u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i, kako saznajemo, miran je i disciplinovan zatvorenik

Dušan Krsmanović (41), koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva srpskog premijera, tražio je da ga puste ranije na slobodu jer je izdržao dve trećine kazne, ali njegova molba je odbijena, saznaje „Alo!“ od izvora iz pravosuđa.

Kako saznajemo, nadležne službe procenile su da još nije postignuta svrha kažnjavanja.

Krsmanović je u zatvoru odležao 16 godina, a pre tri godine stekao je pravo na uslovni otpust. Puna kazna ističe mu 2023. godine, ali on može ponovo da traži ranije puštanje na slobodu. Kako saznajemo, Krsmanović nije podneo novi zahtev Specijalnom sudu za organizovani kriminal u Beogradu.

Kaznu izdržava u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i, kako saznajemo, miran je i disciplinovan zatvorenik.

Tokom akcije „Sablja“ Krsmanović je priznao brojna zlodela zemunskog klana i prvom kaznom bio je osuđen na 30 godina zatvora, koja je kasnije smanjena na 20 godina. Krsmanović je jedini pripadnik zemunskog klana koji je uhapšen u akciji „Sablja“ 2003. i jedini koji je na suđenju izrazio kajanje, ali ne zbog ubistva premijera Đinđića već, kako je tada izjavio, svega što ga je dovelo u situaciju u kojoj se našao.

Zbog tog priznanja su mu navodno stizale pretnje, zbog kojih se i nalazi u KPD u Sremskoj Mitrovici, a ne u Požarevcu, gde su svi ostali „zemunci“ osuđeni za ubistvo srpskog premijera.

Dosad su dvojica osuđenih za učešće u ubistvu premijera Đinđića izašla iz zatvora. Najpre je osmogodišnju kaznu odslužio Saša Pejaković Pele (47), bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije. On je bio osuđen zbog pomaganja ubicama premijera Zorana Đinđića i prvi je osuđenik koji je izdržao kaznu za ubistvo predsednika srpske vlade.

Željko Tojaga Žmigi (48), bivši pripadnik „crvenih beretki“, izašao je iz zatvora polovinom aprila prošle godine jer je odslužio kaznu od 15 godina zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod „Beogradske arene“ 21. februara 2003. godine.

Uslovi za prevremeni izlazak

Osuđenici mogu da traže uslovni otpust ako izdrže dve trećine kazne i ukoliko se u toku boravka u zatvoru poprave tako da se može očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito ako do isteka vremena za koje je izrečena kazna ne učine novo krivično delo. Pri procenjivanju da li će se osuđeni uslovno otpustiti uzeće se u obzir njegovo vladanje za vreme izdržavanja kazne, izvršavanje radnih obaveza s obzirom na njegovu radnu sposobnost, kao i druge okolnosti koje pokazuju da je postignuta svrha kažnjavanja. Ne može se uslovno otpustiti osuđenik koji je pokušao bekstvo ili je pobegao iz zavoda za izvršenje kazne u toku izdržavanja kazne.

Tojaga, poznat i kao „doktor za zolju“, na suđenju je izjavio da nije učestvovao u atentatu na Đinđića, navodeći da od 16. do 21. februara 2003. nije „silazio s Kopaonika“.

Na suđenju je pokazao i novinsku fotografiju rekonstrukcije pokušaja ubistva premijera kod „Arene“, tvrdeći da „zoljom“ nije moguće gađati automobil u pokretu sa bočne strane.

Takođe, on je na sudu tvrdio da nikada nije video Dušana Spasojevića Šiptara, da ne poznaje članove zemunskog klana i da jedino poznaje Milorada Ulemeka Legiju.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije, a tom prilikom ranjen je njegov telohranitelj Milan Veruović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here