Naslovna Magazin Planeta Nosite hranu na odmor kako biste uštedeli? Evo tačnog spiska cena namirnica...

Nosite hranu na odmor kako biste uštedeli? Evo tačnog spiska cena namirnica u popularnim letovalištima (FOTO)

PODELI
Sami procenite da li je sve to potrebno.

Ukoliko putujete na more u Grčku, Crnu Goru, Bugarsku ili Hrvatsku, sigurno ćete poneti nešto od hrane, s namerom da uštedite koji dinar. Međutim, kada se sve “baci na papir”, da li je zaista potrebno nositi namirnice iz Srbije?

Ono što je sigurno, u Grčkoj su cene hrane znatno više nego kod nas, za razliku od Crne Gore, dok je meso nešto povoljnije kupiti u Hrvatskoj, a najmanje u poređenju sa Srbijom košta u Bugarskoj.

Cene namirnica

Ipak, pre nego krenete na put, dobro se raspitajte šta smete, a šta ne smete da ponesete, kako ne biste došli u situaciju da vam na granici ne oduzmu hranu, što je već zabeleženo kod grčkih carinika.

Cene namirnica u Grčkoj se razlikuju od mesta do mesta, ali i od ostrva do ostrva. Kada se porede sa cenama u Srbiji, nema šta nije skuplje – od voća, povrća, mesa, osnovnih životnih namirnica… Izuzetak je jedino maslinovo ulje.

– Marketi su dobro snabdeveni svežim i voćem i povrćem. Ali su cene u odnosu na naše mnogo veće. Kilogram jabuka košta 2 evra, dok se za paprike mora izdvojiti 1,5-2,10 evra. Breskve se kreću od 1,8 evra po kilogramu, dok za meso morate izdvojiti od 3 evra pa naviše. Pred 1. juli kad je trebala da počne nova smena primetili smo da su podigli cene i to najmanje za 20 posto – priča Srbin koji je nedavno došao sa letovanja na Skijatosu.

U Hrvatskoj i Bugarskoj je nešto povoljnija cena mesa, dok u Crnoj Gori su mnogi proizvodi jeftiniji nego kod nas.

Naravno, cene variraju od mesta do mesta, pa se tako u “popularnijim” letovalištima širom Grčke mogu videti drastične razlike u prodavnicama. Sličan slučaj je i sa ostalim zemljama iz regiona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here