Naslovna Dogadjaj Nova atrakcija u Rumi – ENORMNA SKULPTURA KONJA! A šta se krije...

Nova atrakcija u Rumi – ENORMNA SKULPTURA KONJA! A šta se krije iza te priče?

PODELI
Foto: Blic

Impozantna skulptura konja sa dugokosom devojkom na leđima postavljena je Rumi.

Savate boks klub “Ruma” – najuspešniji na Prvenstvu Srbije

Skulptura je otvorena 5. januara povodom dva jubileja – 25 godina postojanja arhitektonskog studija „Jelmar“ arhitekte Đorđa Jelače, investitora radova i pet godina postojanja Art Excenter-a.

Ova enormna skulptura visoka je šest metara, zajedno sa kružnim postoljem na kojem je ugrađena česma kao i klupa za sedenje. Autor statue, diplomirani vajar Branislav Crvenković, izjavio je da mu je za njenu izradu trebalo dve godine, pri tome dodajući da skulptura nema naziv.

Pored toga, objašnjava kako ga je na ovo navela jedna anegdota. Naime, deda njegovog najboljeg prijatelja je jednom prilikom u štali, zatekao, ni manje ni više, nego konje sa grivama i repovima upletenim u pletenice. Prema narodnom verovanju se takvi događaji prepisuju vilama. Ili je to možda bila neslana šala nekog od meštana? Nikada nećemo saznati, ali je ova priča za Crvenkovića bila inspirativna.

Ruma: Umesto starog bioskopa – NOVI HOTEL

Montažu skulpture započeo u majici kratkih rukava, a završio ju je u zimskoj jakni. Kaže da mu je sneg privremeno stopirao projekat, a pri tome ističe da mu je korišćenje savremenih materijala i  tehnologija u velikoj meri ubrzalo rad i pojeftinilo izradu.

Da je ovo neimenovano umetničko delo prava atrakcija, dokazuje i to što posetioci i građani redovno prilaze i slikaju se sa skulpturom.

Sa Petrovaradinske tvđave izneto 35 TONA SMEĆA!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here