Naslovna Posao Nova domaća fabrika savremenih đubriva u Inđiji

Nova domaća fabrika savremenih đubriva u Inđiji

PODELI
Foto: tanjug

Inđija već dugi niz godina spada među najuspešnije lokalne samouprave u privlačenju investitora i stvaranju dobre poslovne atmosfere, a među brojnim stranim kompanijama sa svih meridijana ima i domaćih poslovnih ljudi koji ovde otvaraju nove pogone.

Jedna od takvih firmi je Agromarket sa sedištem u Kragujevcu, koja poslednje tri decenije domaće tržište snabdeva repromaterijalom za ratarstvo, povrtarstvo, voćarstvo i baštovanstvo.

Pre 15 godina je ova kompanija počela i da proizvodi savremena mineralna đubriva za prihranu biljaka preko lista i za zalivne sisteme kap po kap u svojoj fabrici Fertiko u Nišu.

Prošlog meseca je ta fabrika premeštena u Inđiju, uz postojeći Agromarketov distributivni centar, i sada je u tom pogonu počela probna proizvodnja.

Ovih dana će taj pogon biti zvanično otvoren na 30. godišsnjicu postojanja matične firme Agromarketa i na 15. godišnjicu od osnivanja Fertika.

“Cilj nam je da primenimo nove tehnologije u ishrani bilja i u Srbiji, kod naših poljoprivrednika. Trenutno pokrivamo 30 procenata domaćeg tržišta ovom vrstom robe, ali planiramo da u budućnosti imamo i veće tržišno učešće. Predužeće je i izvozno orijentisano, a najveći deo izvoza ide u Italiju, Rusiju, Tursku, Rumuniju, Jermeniju i Liban”, objašnjava predstavnica Fertika Tanja Mijatović.

Ona dodaje da je postojeća proizvodna oprema tako planirana, da omogućava u narednih pet godina značajnije povećanje obima proizvodnje bez dodatnih ulaganja u proširenje pogona.

Agromarket je zapravo proizvodnju tečnih i vodorastopivih đubriva pod firmom Fertiko preneo iz Niša u Inđiju, i u to ulozio 6,5 miliona evra.

Sa pogonom su iz najvećeg grada na jugu Srbije došli i gotovo svi zaposleni koji su tamo radili, kaže Mijatovićeva.

“Trenutno je ovde 30 zaposlenih od kojih je 10 novih radnika, uglavnom preko programa ’Moja prva plata’ Vlade Srbije. Nadamo se da će sa proširenjem proizvodnje broj zaposlenih udvostručiti. Ko god se od novih radnika bude dobro pokazao, dobrodošao je u firmu i može da računa na stalan posao”, rekla je Tanja Mijatović.

Jedan od onih koji očekuju da će nakon isteka programa „Moja prva plata“ ostati u Fertiku je Vladimir Latinović iz Inđije koji je završio Ekonomski fakultet u Beogradu, i sada ima priliku da u praksi primeni ono što je učio na fakultetu.

„Radim u sektoru međunarodnih poslova i logistike, što znači da se bavim uvozom repromaterijala i izvozom gotovih proizvoda. Bio bih zadovoljan ukoliko bih mogao da ostanem Fertiku. Roba je tražena, naša firma izvozi u zemlje regiona i u neka dalja tržišta. Kontaktiramo kako sa kupcima sa tih tržišta, tako i sa dobavljačima iz Kine i Evrope“, kaže Latinović.

Miloš Ulić iz Novog Sada završio je novosadski Tehnološki fakultet i sada, takođe preko programa „Moja prva plata“ stiče radno iskustvo u Fertiku.

„Voleo bih da ostanem ovde. Dosta je prespekrtivan posao, jer je pogon moderan, sa novim mašinama. Imaju jako veliki broj proizvoda. Na ovim prostorima je to stvarno veoma perspektivno, s obzirom da smo u Vojvodini i da nam je poljoprivreda glavni zanat. Dosta se izvozi, i mislim da će firma napredovati“, kaže Ulić.

Utisak je da se u fabrici dosta radi, ali ipak vlada dobra atmosfera, bez napetosti i previše ozbiljnih lica, što je takođe važno za postizanje dobrih proizvodnih rezultata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here