Naslovna Srem Ruma Nova knjiga Bazdulja u Gradskoj biblioteci u Rumi

Nova knjiga Bazdulja u Gradskoj biblioteci u Rumi

PODELI
Foto: ruma.rs

RUMA – U izdanju Gradske biblioteke „Atanasije Stojković” sinoć je čitalačkoj publici u Rumi predstavljena nova knjiga poznatog pisca, novinara i prevodioca Muharema Bazdulja – „Juznjačka uteha“.

Reč je o knjizi koja je tematski podeljena  na tri dela. U prvom su eseji koji se tiču knjizevnosti, u drugom članci o fudbalu, dok se u trećem delu nalaze tekstovi na filmske teme.

Saradnja uspostavljena tokom ovogodišnjih majskih „Dana slovenske pismenosti i kulture“ intenzivirana je, pa se tako vrlo brzo rodila ideja da u sklopu izdavačke delatnosti Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ objavi knjigu Bazdulja.

„Kako sam i ranije pravio neke zbirke izabranih tekstova  na razne teme, od politike do kulture, učinilo mi se da imam još jedan blok  tekstova koji  mogu da u zbiru sastave jednu knjigu i ona je namenski napravljena u tom smislu“, napomenuo je Muharem Bazdulj, prilikom uvodnog obraćanja publici.

„Južnjačka uteha je naslov jednog mog teksta koji se bavi jednim filmom Kventina Tarantina, iako je Južnjačka pruga zapravo Hilov film. Kad pravite zbirku tekstova, ili zbirku priča, imate dva načina da date naslov, da uzmete jedan tekst koji na neki način svojim naslovom može da bude simbol cele knjige, ili da date neki naslov koji nema veze ni sa jednim specifičnim naslovom u knjizi. Ja sam uzeo prvi koncept, zvučan je naslov i mislim da moze da pokriva dijapazon tekstova, te da se asocijativno može ticati i književnosti i filma i sporta“, kazao je Bazdulj, ocenivši da na osnovu dosadašnjeg iskustva veruje da postoje uslovi da u budućnosti bude novih oblika saradnje sa rumskom bibliotekom, ali da je i ovo samo po sebi značajno i dragoceno.

Direktor Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ Damir Vasiljević Toskić je naglasio da je za ovu gradsku instituciju kulture velika čast i izuzetna privilegija sarađivati sa jednim od naših najboljih pisaca.

„Ovo je sjajan početak saradnje i nadam se da ćemo u perspektivi imati još ovakvih događaja i dobrih knjiga i eminentnih ličnosti koje će nam posvetiti pažnju i mudre misli, svima će nam to značiti. Posle predstavljanja knjige Rumljanima idemo i u Novi Sad, a shodno situaciji imamo ideju da posetimo Staru Pazovu, Inđiju, Beograd, čak i biblioteke u okruženju, preko granice“, rekao je Vasiljević Toskić.

U knjizi „Južnjačka uteha“ tekstovi iz prvog dela knjige objavljeni su u zagrebačkoj Prosvjeti i u beogradskom Nedeljniku. Tekstovi u drugom i trećem poglavlju objavljeni su u nedeljniku Vreme i predstavljaju ono što se nije našlo  između korica knjige Muharema Bazdulja „S vremena na vrijeme“. Sabrani između korica najnovijeg izdanja Gradske biblioteke „Atanasije Stojković” ovi tekstovi  će sasvim sigurno ponovo pobuditi pažnju čitalaca i predstavljati  jedan od sjajnijih bisera u izdavačkoj kolekciji Gradske biblioteke. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here