Naslovna Srbija Nova obavezna vakcina za bebe

Nova obavezna vakcina za bebe

PODELI

Vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije od 1. marta je obavezna za decu, predviđeno je Pravilnikom o vakcinaciji.

„Ta vakcina štiti od ozbiljnih bolesti poput zapaljenja pluća, uva i sinusa, kao i komplikacija poput meningitisa i sepse. Takođe štiti od serotipova koji izazivaju komplikacije i upravo je zato važna“, rekla jedr Jelica Urošević Hristov, načelnica Službe pedijatrije Doma zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ u Inđiji.

Nova vakcina predviđena za decu uzrasta do pet godina, jer su ona tada pod najvećim rizikom, ali i za starije osobe.

U inđijski Dom zdravlja stigle su dovoljne doze vakcina, rekao je dr Zdenko Gajić , rukovodilac epidemiološke službe. Za 84 novorođene dece na području opštine Inđija koja su rođena u januaru 2018. godine i podležu obaveznoj imunizaciji stiglo je sto dvadeset doza vakcine.

Vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Nove vakcine davaće se paralelno s drugim, već utvrđenim i obaveznim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

Vakcina protiv bakterije streptokoke pneumonije se ranije plaćala i preporučivala deci pre odlaska u kolektiv. Od 1. marta je obavezna za decu Pravilnikom o vakcinaciji i besplatna je.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here