Naslovna Srem Odobrene subvencije za 214 građana u Staroj Pazovi

Odobrene subvencije za 214 građana u Staroj Pazovi

Foto: starapazova.rs

STARA PAZOVA – Vlasnici kuća i stanova na teritoriji opštine Stara Pazova, kojima su odobrene subvencije za realizaciju mera energetske sanacije, potpisali su ugovore u Staroj Pazovi.

Ukupno 214 građana će, pomoću Ministarstva rudarstva i energetike i Opštine Stara Pazova, imati priliku da povoljnije izvrši neku od mera energetske efikasnosti na svojim domovima, bilo da je reč o ugradnji termičke izolacije spoljnih zidova i krovova, nabavci i ugradnji prozora i spoljnih vrata sa pratećim građevinskim radovima, nabavci i instalaciji kotlova/peći na prirodni gas ili biomasu kao i nabavci i instalaciji solarnih kolektora za grejanje sanitarne potrošne tople vode.

Za meru ugradnje i nabavke materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova i krovova, Opština Stara Pazova i Ministarstvo energetike i rudarstva su izdvojili 7,5 miliona dinara, za nabavku i ugradnju prozora i spoljnih vrata sa pratećim građevinskim radovima izdvojeno je 8,7 miliona dinara, za nabavku i instalaciju kotlova dva miliona dinara, za ugradnju i nabavku toplotnih pumpi 600.000 dinara, za nabavku i instalaciju solarnih kolektora 400.000 dinara dok je za ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi opredeljeno 400.000 dinara, a za opremanje izvora toplote (radijatora) sa termostatskim ventilima i ostalom neophodno armaturom takođe 400.000 dinara.

Inače, među onima koji su konkurisali za subvencije, najviše je projekata za zamenu dotrajale stolarije na kućama, a prema nekim procenama, koje iznose sami vlasnici kuća, zbog dotrajale stolarije gubi se najmanje 30 odsto energije.

„Iako gubici energije ne mogu biti svedeni na nulu, oni se mogu smanjiti na razne načine. Kad se ona koristi na neodgovarajući način, što znači da postoji razlika između dovedene količine energije i potrebne količine energije, to dovodi do rasipanja a time i do finansijskog gubitka. Drago mi je što je naša lokalna samouprava na vreme konkurisala za mere energetske efikasnosti kod resornog ministarstva i što su naši građani prepoznali značaj uštede i novca i energije. I sledeće godine ćemo planirati sredstva za ove namene, kako bi pomogli naši sugrađanima, ali i kako bi opština Stara Pazova, pored epiteta privredno najrazvijenije lokalne samouprave, dobila još jedan, energetski efikasna“, izjavio je za medije, nakon dodele ugovora, predsednik Opštine Stara Pazova, Đorđe Radinović.

Energetska efikasnost i racionalna upotreba energije je u javnom interesu Republike Srbije i od posebnog značaja za Republiku Srbiju, osim kada su u pitanju zaštićena područja i područja ekološke mreže, stoji između ostalog i u Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, koji je stupio na snagu u aprilu 2021.

IZVORstarapazova.rs
Prethodna vestRekonstrukcija trotoara u Iriškoj ulici u Rumi
Sledeća vestDanas je dan prevremeno rođenih beba! Najmanji su najveći borci

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here