Naslovna Zabava Nova studija došla do zaključka šta se dešava sa psima kada uđu...

Nova studija došla do zaključka šta se dešava sa psima kada uđu u adolescenciju

PODELI

Vaš pas ima sedam-osam meseci i odjednom više ne sluša? Naučnici savetuju da se ne uzrujavate- pas prolazi kroz pubertet.

Kako bi utvrdili na koji način pubertet menja ponašanje psa, naučni tim je pratio odrastanje 70 ženki nemačkih ovčara, zlatnih retrivera i labradora koje su trenirane kao potencijalni psi vodiči.

Štenci su ocenjivani po tome koliko su vezani ili traže pažnju vlasnika, npr. sedenjem neposredno uz čoveka ili pokazivanjem osećaja snažnih veza s određenom osobom, kao i po znacima teskobe prilikom razdvajanja poput drhtanja. Takva ponašanja ukazuju na teskobu i strah.

Psi s višim ocenama po oba kriterijuma ranije su ulazili u pubertet s oko pet meseci u poređenju s onima s nižim ocenama koji su u pubertet ulazili s oko pet meseci. Kao i kod ljudi, i psi s nekvalitetnim odnosima sa vlasnicima pokazuju odstupanja u svom reproduktivnom razvoju.

Kako bi ispitali poslušnost, naučnici su testirali pse prvo od pet meseci, a potom kad su bili osam meseci stari. Psima su zapoved “sedi” naizmenično davali njihovi vlasnici i stranci.

Svi štenci u predpubertetskoj fazi brzo su poslušali obe osobe, ali kad su stigli do puberteta mnogi su odbijali da poslušaju svog vlasnika, ali su spremno poslušali stranca. Psi koji nisu bili čvrsto vezani za svog vlasnika čak su bili i spremniji da poslušaju zapovest stranca- poput ljudskih tinejdžera.

Preporuke stručnjaka su da pričekate da to razdoblje prođe. Psi tada prolaze vrlo osetljivo razdoblje na početku svog puberteta zbog kojeg se ponašaju poput ljudi, govore naučnici.

Poput tinejdžera, psi u adolescenciji mogu prestati da slušaju svoje vlasnike. Neki vlasnici kažnjavaju štence, neki ignorišu, a neki ih se tada i reše. Prema podacima američkih prihvatilišta za životinje, psi u tom uzrastu najčešće završe u skloništima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here