Naslovna Magazin Zdravlje Nova studija o koronavirusu otkriva da nam je u borbi sa njim...

Nova studija o koronavirusu otkriva da nam je u borbi sa njim važan vitamin D

PODELI

Vitamin, hormon i imunomodulator, vitamin D je esencijalni mikronutrijent čija je uloga u imunom sistemu poznata već decenijama.

Receptor za vitamin D je otkriven u većini imunih ćelija, a pokazuje antivirusno, antibakterijsko i antiinflamantorno delovanje.

Pandemija koronavirusa je dovela do nove studije koja traži vezu između ovog vitamina i virusa, pa su istraživači iz Španije, jedne od najpogođenijih zemalja korovirusom, otkrili da je jedan od glavnih problema nedostatak vitamina D. Takođe, tu spada i polna razlika, kao i značajni rezultati testova krvi.

Ova studija, objavljena u medicinskom časopisu, obuhvatila je preko 200 hospitalizovanih pacijenata sa koronavirusom. Utvrđeno je da preko 80% ima nedostatak vitamina D. Takođe, u ovoj studiji je pokazano da muškarci imaju lošiji status vitamina D od žena. Ovo je važno, s obzirom na to da je usred epidemije zabeleženo da je među muškarcima veća stopa smrtnosti od koronavirusa.

Pacijenti sa nedostatkom vitamina D imali su teži oblik koronavirusa, duži boravak u bolnici i kardiovaskularne bolesti.

Nedostatak vitamina D je široko rasprostranjen širom sveta. Naučna činjenica je da se ovaj vitamin prirodno nalazi u pregršt namirnica- žumanca, masne ribe (losos, tunjevina, sardine), pojedine vrste pečuraka, mleko, sojino mleko, žitarice, sok od narandže (naravno, sveže ceđene)… Vitamin D možete uzimati i u obliku suplemenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here