Naslovna Život Nova studija pokazala da je kriza izazvana koronavirusom više uticala na mentalno...

Nova studija pokazala da je kriza izazvana koronavirusom više uticala na mentalno zdravlje žena

PODELI
Woman sitting in her office with her eyes covered

Naučnici Lisa Spentidž i Ben Eteridž, s Instituta za društvena i ekonomska istraživanja pri Univerzitetu Eseks, su na temelju urađene ankete zaključili da žene teže od muškaraca podnose socijalnu izolaciju uvedenu u sklopu mera karantina.

Ova studija je otkrila i da se broj osoba s najmanje jednim ozbiljnim mentalnim poremećajem nakon mera karantene povećao među oba pola, kako piše Gardian.

Među muškarcima je deo onih s jednim težim psihičkim problemom porastao sa 7 posto na 18, a među ženama s 11 na 27 posto. Studije urađene u Sjedinjenim Državama i u Velikoj Britaniji tokom karantina ukazale su na pad osećaja dobrobiti i među muškarcima i među ženama.

“Žene obično imaju više bliskih prijatelja i prijateljica. Donedavna zabrana viđanja dragih osoba van svog domaćinstva je kod žena rezultirala smanjenjem osećaja mentalne dobrobiti”, izjavio je Eteridž.

Ekonomski faktori su se navodili kao glavni razlozi zbog kojih je više žena nego muškaraca odgovorilo da je na njihovo mentalno zdravlje uticala pandemija.

Takođe je izjavio i da su posledice “koronakrize” u projeku najviše uticale na mentalno zdravlje mladih žena do 30 godina, a izolacijom i karantinom najmanje su pogođeni muškarci u dobi između 50 i 69 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here