Naslovna Magazin Auto Nove mere protiv zagađenja vazduha: IZ SAOBRAĆAJA SE ISKLJUČUJU VOZILA SA “EURO...

Nove mere protiv zagađenja vazduha: IZ SAOBRAĆAJA SE ISKLJUČUJU VOZILA SA “EURO 2” MOTORIMA

PODELI
Foto: profimedia

Sarajevska policija isključuje iz saobraćaja vozila koja po evropskim ekološkim normama zadovoljavaju “evro 2” normu, saopštila je Vlada Kantona Sarajevo.

Sarajevska policija isključuje iz saobraćaja vozila koja po evropskim ekološkim normama zadovoljavaju “evro 2” normu, saopštila je Vlada Kantona Sarajevo. 

– U skladu sa Intreventnim mjerama i preporukama o postupanju u stanju Uzbuna – pripradnici MUP KS, zajedno sa Kantonalnom inspekcijom rade kontrolu vozila u saobraćaju. Vozila sa Euro 2 normom bivaju isključeni – saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Sarajevo je i danas prestonica sa najvećim zagađenjem vazduha u svetu.

Određene su, pored zabrane korištenja vozila sa “evro 2” normom, i druge mere kao što je zabrana korišćenja čvrstih goriva i teških ulja svim osobama, kao i obustava nastave po potrebi.

Vlada KS preporučuje nošenje zaštitnih maski, te da građani ne izlaze iz kuća ukoliko nije nužno, ne puše, ne usisavaju, ne pale sveće i druge mere. 

Prema podacima sa mernih stanica prosečni indeks zagađenja vazduha u Sarajevu izmeren nešto iza 10 sati iznosio je 239, što ga stavlja na prvo mesto najzagađenijih gradova na svetu.

Najveća zagađenja zabeležena su na Skenderiji i Marijin Dvoru. Na ovim područjima kvalitet vazduha i dalje nosi epitet “opasan”.Preporuke za građane 

Zbog izrazito pogoršanih vrednosti kvaliteta vazduha u Sarajevu, Vlada KS oglasila se uputama za građane, a povodom proglašenja epizode “uzbuna”.

Kako su naveli, preporučuju obustavu bilo kakve intenzivne fizičke aktivnosti na otvorenom. Ugroženim kategorijama (Deca, trudnice, stariji, oboleli – srca i pluća) savetuju smanjenje na minimum fizičke aktivnosti na otvorenom.

Takođe, savetuje se zračenje zatvorenih prostorija a u kućama gde se konzumiraju cigarete, navode, uvek je preporučljivo provetravati prostor, bez obzira na nivo zagađenja napolju.

– U zatvorenim prostorima ne preporučuje se konzumiranje cigareta, pripremanje hrane prženjem, paljenje običnih i mirisnih svijeća, usisavanje (osim ako je usisivač opremljen sa HEPA filterom), korištenje kuhinjske nape – kaže se u preporuci Vlade KS.

Obavezna, prema Vladi KS, je i upotreba zaštitnih maski sa oznakom EN-149.

– Za sve osobe koji obavljaju posao na otvorenom (radnici komunalnih službi, policija, poštari, građevinski radnici itd) i koji nisu oboljeli od srčanih plućnih bolesti. U automobilu prebaciti ventilaciju na unutarnju cirkulaciju, povremeno izračiti prostor otvaranjem prozora. Koristiti javni prijevoz – savetuju iz Vlade KS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here