Naslovna Srem Novi aparati za Službu za radiološku dijagnostiku u Bolnici u Sremskoj Mitrovici

Novi aparati za Službu za radiološku dijagnostiku u Bolnici u Sremskoj Mitrovici

PODELI
Foto: mojgradsm.rs

SREMSKA MITROVCA – Povodom nabavke novih medicinskih aparata za rad u Službi za radiološku dijagnostiku, danas je u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica održana konferencija za medije, na kojoj su govorili načelnica službe dr Milica Todić i v.d.direktora Prim.dr Dragan Malobabić.

„Sredstvima kredita Svetske banke i posredtsvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, nabavili smo novi 64-slajsni  skener, kao i jedan pokretni rentgen i jedan fiksni rentgen. Što se tiče opreme, bolnica ide u dobrom pravcu. Sve ovo podrazumeva i stalnu edukaciju zaposlenih, čemu smo svakako maksimalno posvećeni. Možda najveći problem u ovom trenutku je broj zaposlenih lekara koji mogu obavljati svoj posao – ovde je zaposleno 17 radiologa, ali zbog usavršavanja, korišćenja porodiljskog bolovanja i zbog odsutnosti zbog bolesti, trenutno služba na raspolaganju ima 4 do 6 spacijalista radiologije, koji u svakom trenutku u toku 24 sata treba da odgovore na zahteve pacijenata , bilo da je reč o hitnim stanjima, bolničkim pacijentima ili onih koji na bilo koji način ovde zahtevaju pregled“ –  rekao je v.d.direktora bolnice.

Dr Malobabić je iskoristio današnje obraćanje medijima, da zamoli sve korisnike zdravstvene zaštite koji imaju zakazane kontrolne preglede u drugim ustanovama za dva ili tri meseca, da se odmah po dobijanju uputstva za zakazivanje pregleda obrate u službu, kako bi zakazaivanje bilo pravovremeno, a rad zaposlenima u bolnici ne bi bio otežan.Liste čekanja i liste zakazivanja postoje svuda u svetu, pa tako i kod nas i ako se postupa po toj  ustaljenoj praksi, ne bi trebalo da bude većih problema.

Načelnica Službe za radiološku dijagnostiku dr Milica Todić,govoreći o novom CT-u, izjavila je da je reč je o multislajsnom skeneru, odnosno CT aparatu 64-rednom,  sa 3 dijagnostičke stanice i svom pratećom opremom, da je on  novije generacije, koji nam daje vrlo preciznu sliku organa i tkiva koje snimamo. To je neinvazivna metoda, koja prikazuje sve organe tela, prvenstveno je namenjen za snimanje   organa  toraksa, organa  abdomena i male karlice, ali i centralnog nervnog sistema.  

„ Aparat nam je značajan prevashodno zbog toga što se ovde radi veliki broj ct dijagnostika, ceo region Srema usmeren je na našu ustanovu i službu, a treba imati u vidu i sve veći broj onkoloških pacijenata, kod kojih je neophodno dijagnostikovati tumorske promene, kao i posterapijsko praćenje tih pacijenata. Ovim aparatom dobijamo mnogo više podataka o malim promenama koje se razvijaju, skraćujemo vreme snimanja, a smanjuje se i doza zračenja, što je najvažnije“- istakla je dr Todić.

Kada je reč o novim aparatima za koje sredstva  obezbeđuje Svetska banka, u najavi postoji mogućnost da mitrovačka bolnica dobije i novi UZ aparat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here