Naslovna Ekonomija Novi GRADSKI STADION, rekonstrukcija HIPODROMA, SPA CENTAR i ZELENA OAZA oko...

Novi GRADSKI STADION, rekonstrukcija HIPODROMA, SPA CENTAR i ZELENA OAZA oko ribnjaka u Sremskoj Mitrovici

PODELI

Sremska Mitrovica uređuje plansku dokumentaciju za gradnju novog gradskog stadiona. Budući kompleks nalaziće se u okviru zone Kazneno-popravnog zavoda (KPZ), a predviđen je kapacitet između 4.000 i 8.000 gledalaca. U okviru plana predviđena je i rekonstrukcija hipodroma, ali i dogradnja spa centra uz hotel Srem.

U materijalu za izradu plana detaljnje regulacije koji je na ranom javnom uvidu, navodi se da plan obuhvata površinu od 78,75 ha.
Novi stadion biće II ili III kategorija po standardima UEFA, a predviđena je veličina terena oko 68×105 m, sa prirodnom podlogom. Kompleks stadiona imaće i tribine, prostorije za igrače, svlačionice, prostore komercijalnog karaktera, terase i radnu zonu za medije.
– U detaljnoj analizi lokacije utvrdiće se mogućnosti formiranja zone komercijalnih i uslužnih sadržaja, mogućnosti za izgradnju depadansa za sportiste i planiranje pomoćnih terena u neposrednom okruženju – navodi se u dokumetaciji.

Foto: Javno preduzeće za poslovne urbanizma Urbanizam iz Sremske Mitrovice

Kako je ranije rečeno za eKapiju, predviđeno je da uz stadion budu izgrađeni i prateći sadržaji poput kafića, restorana i bioskopske sale, a detaljnije o ovoj i ostalim investicijama u Sremsku Mitrovicu čitajte u posebnom tekstu.

Dogradnja hotela i hipodroma
Planirana je dogradnja spa centra uz hotel Srem, koji je sagrađen 60-ih godina, a renoviran 2019. U zgradi hotela smešten je i Muzej zatvora.
U okviru kompleksa hipodroma neophodno je planirati galopsku stazu po evropskim standardima dužine oko 1.500 m, a zbog nedostatka dužnine, potrebno je formirati stazu sa tri krivine, oblika trougla.
Moguće je, kako se navodi, formirati i kasačku stazu dužine oko 1.000 m sa podlogom od kamene rizle unutar galopske staze, kao i terene za preponske utakmice.
Lokacija tribina i maksimalna visina biće usklađeni sa ograničenjima KPZ. Planirani kapacitet tribina je oko 1.500 gledalaca.

Prostor oko ribnjaka predviđen za odmor i rekreaciju
Prostor oko sportskih objekata i vodenih površina, prvenstveno postojećeg ribnjaka neophodno je, kako se u dokumentaciji navodi, urediti parkovskim zelenilom sa rasvetom i pratećim sadržajima.
– Pešačkim stazama, urbanim mobilijarom i uređenim zelenilom formirati zelenu zonu javnog karaktera, prirodni ambijent za odmor i rekreaciju – navodi se.

Novi parking prostori i saobraćajnice
Za potrebe gradskog stadiona sa svim sportskim objektima u okruženju neophodno je planirati i parking za oko 300 automobila i pet autobusa. Predviđeno je da ovaj prostor bude višenamenska površina, na kojoj je, osim parkiranja tokom većih sportskih događaja, moći da se organizuju sajmovi.
U planu je u rekonstrukcija Fruškogorske ulice koja podrazumeva visinsku regulaciju, izgradnju biciklističkih staza i parkinga, kao i kompletna reorganizacija saobraćaja i izgradnja unutarblokovske saobraćajne mreže.
Plan je izradilo Javno preduzeće za poslove urbanizma Urbanizam iz Sremske Mitrovice, a rani javni uvid trajaće do 11. marta 2021. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here