Naslovna Vojvodina Potpuno novi koncept vinarstva u Srbiji – VINARIJA PETICA

Potpuno novi koncept vinarstva u Srbiji – VINARIJA PETICA

PODELI

Naš portal je nedavno dobio pozivnicu da prisustvuje predstavljanju potpuno nove vinarije, a kako smo kasnije saznali, potpuno novog koncepta na vinskoj karti Srbije.

Pre svega nas je iznenadila činjenica da vino napravljeno u okolini Negotina, a svoje prvo prikazivanje široj publici doživljava u Novom Sadu, u podnožju Fruške gore nadaleko poznate po kvalitetnim sortama vina. Prema rečima jednog od idejnih tvoraca ove nove vinske priče, razlog tome je jer za vinariju Petica neće biti vezan samo jedan mikrolokalitet već njih nekoliko.

Naime, u proteklih 10 godina istraživajući lokalitete po Srbiji koji su najpogodniji za određene sorte, shvatili su da svaki mikrolokalitet ima svoje prednosti, ali i mane koje se u većoj ili manjoj meri ističu u kombinaciji sa dobrom ili lošom godinom kada su vremenske prilike u pitanju. Upravo iz tog razloga odlučili su se da zasade formiraju u više regija širom Srbije. U saradnji sa vec dokazanim vinarima i vinogradarima odabrano je nekoliko hektara u Negotinskoj krajini, naravno na Fruskoj Gori u Irigu, ali i par hektara u sada već vinski nezaobilaznom Erdeviku na južnoj padini panonske lepotice.


Kako kaže jedan od domaćina ovog skupa: “Ponudićemo svake godine najbolje vino od najboljeg groždja, bez obzira sa koje lokacije dolazilo. Nećemo po svaku cenu sledeće godine iz Iriga napraviti Chardonnay ili Sauvignon ako u Negotinu budemo imali bolje groždje. Jednostavno, flaširaćemo samo najbolji kvalitet. Kvantitet nije put kojim želimo da idemo. Iz tog razloga od nas nikada nemojte očekivati industrijsku priču ili po svaku cenu svake godine nove količine starih etiketa. Neke godine jednostavno ne zaslužuju da budu flaširane.”
Moramo priznati da priča zvuči interesantno, ali pre nego što smo probali prvo vino zvučnog imena Tvrdjava, interesovalo nas je odakle naziv vinarije Petica. Navikli smo na prezimena, vinske pojmove, rimske nazive i slično, ali ovo je novina. Objasnili su nam da je Vino Petica nastalo u priči pre par godina kada je petoricu prijatelja iz potpuno različitih oblasti poslovanja spojila ljubav prema vinu i vinskom turizmu.

Obilazili smo vinarije širom sveta i uvek maštali da jednog dana u našoj Srbiji napravimo nešto po ugledu na najkvalitetnija vina koja smo probali u najpoznatijim vinskim regijama. Petica predstavlja upravo sprovodjenje u delo ideje pet prijatelja, sa druge strane broj 5 nas od malih nogu asocira na uspeh pa ovo vino u startu mora opravdati ocekivanja najbolje ocene”, kroz smeh nam je ispričao jedan od idejnih tvoraca.

Prva etiketa, pa odmah Tvrdjava? Recite nam nešto o njenom imenu.

“Ime Tvrdjava je nastalo u trenutku obilaska nekih vinarija koje se nalaze na brdu i izgradjene su kao Tvrdjave, tako želimo da jednog dana izgleda naša degustaciona sala za koju smo već opredelili parcelu na brdu sa prelepim pogledom od koga će svima zastati dah. Kao što sve sa našim vinom ima priču iza sebe, eto tako i prva etiketa nosi sa sobom neku simboliku koja takodje obavezuje.
Naše prvo vino Tvrdjava opravdano nosi tako snažno ime jer je to sigurno, mogu reći, jedno od najjačih srpskih crvenih vina, sorte Cabernet Sauvignon sa jačinom od 14,5% alkohola. Sa druge strane, Tvrdjave su jake, velike, postojane, tamne, mistifikovane, baš kao i ovo vino. Veoma smo zadovoljni pohvalama i kritikama i ponosni što upravo pred publiku izlazimo sa probranom berbom, stopostotnim Cabernet Sauvignon koji je odležao 12 meseci u francuskom hrastu.”
Pitali smo se zbog čega samo jedna etiketa, zar nije neko pravilo da pred potrošače izadjete sa crvenim i belim vinom?
“O tome je upravo i reč, naša priča se i zasniva na želji da vino predstavimo kad ono to stvarno i zaslužuje i kad samo da znak da je zrelo. Jednostavno nismo želeli da požurujemo flaširanje belog vina samo zato što je Cabernet Sauvignon bio spreman da izadje na svetlost dana. Kažite mi, zar nije lepše da se kroz neko vreme ponovo okupimo jednim ovako lepim povodom i doživimo još jednu Peticu?”

Za kraj, moramo potvrditi da je Peticin Caberne Tvrdjava stvarno za peticu uz želju da uskoro probamo ostale tajne iz ove zanimljive vinske priče.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here